Foto:TANJUG/ NEBOJSA RAUS

Povodom 40 godina benda i velikog koncerta na Sajmu, omiljene pesme Partibrejkersa za Nova.rs biraju Uroš Đurić, Petar Janjatović, Radovan Nastić, Zoran Stajčić, Bojan Slačala, Sergej Trifunović, Goran Vasović, Aleksandar S. Janković i Marko Grubić.

Jedan od naših najvećih bendova svih vremena, večeras na Beogradskom sajmu slavi 40 godina postojanja velikim rođendanskim koncertom na otvorenom. Partibrejkersi su sinonim za sirovi rokenrol, pank, ritam i bluz, uličnu poeziju, za život bez foliranja i kompromisa. Iza sebe imaju osam albuma i pregršt nezaboravnih pesama i hitova. Od prvog albuma i “Uličnog godača” i “Stoj, Džoni”, preko “Prstena” i “Mesečeve kći”, do grandiozne “Kreni prema meni” i čuvene “Hipnotisane gomile”, pa sve do “Molitve” i “Dugo te nema”, svako od ljubitelja Brejkersa ima svoju ličnu pesmu koja ga prati sve ove godine.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Slikar Uroš Đurić izabrao je tri stvari Partibrejkersa koje su njemu lično najdraže: “Gubitnik”, “Noć” i “Hej ti dole u mraku”, sve tri su sa prvog albuma.

– Ove tri pesme definišu stvarnost opisujući stanje svesti i društvene igre koje nameće probijanje kroz život u ovom gradu. Bio sam na njihovom prvom nastupu u Dadovu oktobra ‘82. i na svakom sledećem do onog u Pivari oktobra ‘83. posle kog sam otišao prvo za Vipavu (Slovenija) pa na Sabotin na godinu dana dirinčenja u uniformi. Prva stvar koja me je dočekala po povratku bio je njihov nastup u Pivari. Bili su i ostali ortaci s ulice, neko ko je bolje od svih znao da iskaže šta živimo, mislimo i osećamo i kako želimo da to zvuči. Te godine su nezaboravne i večno urezane u mom srcu – kaže Uroš Đurić.

Zoran Stajčić, glavni urednik muzičkog portala “Ravno do dna” iz Zagreba kaže za “Novu” da je izabrao “best off” Brejkersa bez mnogo razmišljanja.

– „1000 godina“ – prva pjesma Partibrejkersa koju sam čuo. Luda vožnja i uvrnuta poruka. Traje dugo. Traje sporo. Kad god je čujem uvijek mi je nova koliko god je znam. Osjećaj za 1000 godina i jedan dan. Ima neku posebnu petlju. Umrijet ću, neću saznati.

„Kreni prema meni“ – najbolja rock pjesma ovog dijela svijeta. Nulti meridijan. Po njemu se sve mjeri. Uspjeli su je tako jebeno radiofonično snimiti da je to milina. U njoj je sabijena i cijela povijest rocka. Boogie-woogie, Bo Didley, punk, blues… I povrh svega Beograd i njegova drčnost. Lud su spoj Cane i Anton. Jedan je panker, drugi je bluzer. Tamo gdje se sastaju to je rokenrol. Oni su i crni i bijeli.

„Hoću da znam“ – Obožavam tu Antonovu krađu riffa „Living Loving Maid“ Led Zeppelina u prvom dijelu i potom originalnog iskobeljavanja u vlastitoj gitarskoj temi. Rezultat je najljepši, ujedno i najprepoznatljiviji riff Partibrejkersa. Dok Cane ima takav tekst i performans koji kao da je pao s neba za taj riff, a on ga pokupio i montirao tako prirodno – kao da to od šale radi svaki dan.

„Molitva“ – mislim da je to najdalje što vjernik može u glazbi, a da to ima svoje dostojanstvo – zaključuje Zoran Stajčić svoju listu omiljenih pesama Brejkersa.

Legendarni rok kritičar Petar Janjatović, takođe bira “1000 godina” i “Hoću da znam”, ali i “Hipnotisanu gomilu”.

– Kada sam čuo “1000 godina” na njihovom prvom koncertu u “Dadovu”, pomislio sam da je ovo generacijska himna. Naša varijanta “My Generation” od The Who. “Hipnotisana gomila” je pesma koja nažalost ne zastareva. Još jedan efektan način da se kaže “glupost je neuništiva”. “Hoću da znam” je natopljena stavom, buntom i besom. Vrhunac njihovih koncerata – tvrdi Janjatović.

Bojan Slačala, frontmen grupe Artan Lili, sa kojom Cane ima zajedničku zaraznu stvar “Rokenrol posle rokenrola”, izabrao je za Nova.rs svoja tri favorita.

– “Daleko od očiju” je pesma koju su napisali zajedno Cane i Milan i koja je pravi primer zajedništva na sceni. “5 ispod nule” me direktno vraća u period odrastanja i divljanja na koncertima. Šarm, stav i bezobrazluk. A“Ulični hodač”… Kao da je utabao put svemu što sam radio u ovom gradu. “Modro, plavo, kao tvoje oči dečko” – u svom stilu poručuje Slačala.

Mnogo ljudi voli Partibrejkerse, pa i glumac Sergej Trifunović, koji nam je u kratkoj poruci poslao tri naslova koja njemu najviše znače: “Put za jug”, “Ulični hodač” i “Sloboda ili ništa”. Goran Vasović, frontmen bečejskog benda Eva Braun, izabrao je sledeće pesme: “Ona živi na brdu”, “Večeras” i “Mesečeva kći”, lider Vroooma, Marko Grubić bira “1000 godina”, “Večeras” i “Ulični hodač”, a Aleksandar S. Janković, muzički kritičar i profesor na FDU, smatra da su najbolje pesme Caneta i ekipe: “Hoću da znam”, “Molitva” i “1000 godina”.

Pisac Radovan Nastić, već godinama živi u Los Anđelesu, ali Brejkerse ne zaboravlja.

– Moj izbor su “Razmetljivko”, “Dugo te nema” i “Večeras”. Sve tri pesme sam zavoleo na prvo slušanje, asociraju me na moj život – od ljubavi do preispitivanja sebe koje traje i danas. “Večeras” mi je ljubav do moje 35. godine, a “Dugo te nema” je opis ljubavi od 35-te. Stihove iz pesme “Razmetljivko” upotrebio sam za naslov svoje knjige “I napravim se da je sve u redu…” i to je moje životno pitanje: “Da li si hteo ovako da živiš kao što živiš sad, da li si hteo ovako da živiš kada si bio mlad”. Još nemam odgovor na to pitanje – iskren je Radovan Nastić.

Bonus video: Cane o 40 godina grupa Partibrejkersi 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare