Foto: Promo

Najdugovečnija britanska monarhinja Elizabeta Druga koja je preminula juče u 96. godini, portretisana je u više od stotinu filmova, a opevali su je Bitlsi, Smitsi, Pistolsi...

„Žalim sa svojom zemljom zbog smrti naše najveće kraljice. Teška srca kažem da je pomisao na Englesku bez kraljice Elizabete Druge poražavajuća“, reči su Ozija Ozborna nakon vesti o odlasku kraljice, a u istom duhu oprostili su se od nje i kultni bendovi i muzičari poput Blek sabat, Djuran djuran. Rolingstonsa, Kejt Buš, Eltona Džona…

Ako je neko obeležio 20. vek, onda je to bila Elizabeta Druga, ne samo u sferi politike, već i popkulturi i umetnosti. Elizabeta je svedočila pojavi zvučnog filma, filma u boji, pojavi fotografije u boji, svetskom i ostalim ratovima, smrti Marilin Monro, Fredija Merkjurija, Bouvija…

Mnogim muzičarima koji sada šalju oproštajne poruke dodelila je titulu „ser“ poput Eltona Džona, Pola Makartnija, Mika Džegera… No, Fredi nije ni „stigao na red“, dok je Bouvi hladnokrvno odbio titulu rekavši da je apsurdna i smešna.

Elton Džon i kraljica Elizabeta Foto: Dave Thompson / PA Images / Profimedia

Kraljica je, neki bi rekli, „uticala“ i na razvoj panka tokom sedamdesetih upravo u Engleskoj.

S očima i ustima prekrivenim kolažima, omot singla Seks pistolsa iz 1977. „God Save The Queen“ je među kultnim slikama pank pokreta, ali i Elizabete Druge. Umetnik Džejmi Rid napravio je verziju koja prikazuje kraljicu sa zihericom probušenom kroz usta i simbolima nacističke svastike preko očiju. Singl Pistolsa, u kojoj se kraljica naziva neljudskim bićem, a njen režim fašističkim, izazvala je skandal, a Bi-Bi-Si je zabranio emitovanje.

Foto: Promo

Kraljica je mrtva

Pesme o susretu sa njom kao stvarnom osobom bile su vesele i smešne, poput humorističke ljubavne pesme Pola Makartnija „Her Majesty“ („prilično fina devojka, ali nema šta da kaže“), koja je u suprotnosti sa „Elizabeth My Dear“ na debi albumu benda Stone Roses iz 1989. na kojem poručuju da „neće stati dok ne izgubi tron“.

„Kraljica je mrtva“ (The Queen Is Dead) je naslovna pesma sa hit albuma Smitsa iz 1986. Pevač i tekstopisac Morisi protestovao je tada, a i godinama kasnije, protiv medijske fascinacije kraljevskom porodicom, koju je smatrao bezvrednom.

– Sama ideja o monarhiji i engleskoj kraljici se promoviše i čini korisnijom nego što zaista jeste. Sve to izgleda kao šala, odvratna šala – rekao je Morisi tada za „NME“.

Elizabeta Druga nije bila „alergična“ na mlade generacije i trendove, što potvrđuje druženje s Lejdi Gagom 2009, tek nakon probijanja američke pevačice na scenu.

Od kako je preuzela tron 1952, a krunisana 1953. godine, pa sve do danas, sa sigurnošću možemo reći kako je najslikanija žena na svetu. Naime, njena je glava, po zakonu, bila na svakoj britanskoj marki od kada je stupila na presto. Milijarde kovanica i novčanica, te hiljade razglednica nosi njen lik. Tokom života bila je „predmet“ više od 200 umetničkih portreta, preko Eni Libovic koja je ujedno prva Amerikanka koja je napravila portret kraljice, do Lusijana Frojda, pa čak i za kreatora holograma Krisa Levina.

Naravno, kraljičini službeni portreti, čak i oni majstora kao što je Frojd, nisu ni blizu kulturno relevantni kao njeni nenaručeni portreti. Kraljica nije bila samo svojevrsna muza pankerima, nego i umetnicima „pop arta“.

Godine 1985. čuveni Endi Vorhol predstavio je seriju svilenih portreta pod nazivom „Kraljice koje vladaju“ (Reigning Queens). Radovi su zasnovani na zvaničnim ili medijskim fotografijama monarha, a portret kraljice Elizabete napravljen je od fotografije snimljene 1977. za njen srebrni jubilej, tehnikom sitotiska. Prošle godine četiri slike kraljice Elizabete Druge procenjene su na od 800.000 do milion dolara.

Foto: Nils Jorgensen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na televiziji joj niko ne posvećuje toliko pažnje kao autori serije „Kruna“, koji su snimanje šeste sezone stopirali nakon vesti o smrti.

Ko je sve igrao Elizabetu Drugu

Tokom godina mnoge su glumice tumačile ulogu Elizabete Druge, među kojima su Kler Foj, Olivija Kolman, Imelda Stounton… Portretisana je u više od 100 filmova i serija. Dve glumice je kraljica i proglasila damama – Helen Miren i Emu Tompson.

Foto: Promo

Nekoliko puta se njen lik pojavio u kultnoj američkoj seriji „Simpsonovi“, uključujući i epizodu u kojoj je glavni lik Homer udario u njenu zlatnu kočiju u Bakingemskoj palati, kao i u dečjem crtanom filmu Pepa Prase, gde je skakala u lokvama blata.

Lik kraljice „krasio“ je filmove „Malci“, „Ostin Pauers“ i „Goli pištolj“…

Jedno od njenih poslednjih pojavljivanja bilo je sa popularnim animiranim dečjim televizijskim likom Medom Pedingtonom na proslavi platinastog jubileja u junu. U kratkom video-snimku razgovorili su o zajedničkoj ljubavi prema sendvičima sa marmeladom u ritmu pesme grupe Kvin „We will rock you“, i lupali kašikama o šolje…

Bonus video: Kraljica Elizabeta II arhivski snimci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare