Foto: Elisa Leonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jubilej kraljice Elizabete Druge na unikatan način obeležava i slavni pank bend Seks pistols, s obzirom da su danas objavili reizdanje jednog od najkontroverznijih singlova u istoriji muzike "God Save The Queen".

Svečane povorke, vojne parade, koncerti, piknici, čestitke sa svih strana sveta… Marširaće se, muzicirati, jesti, piti od danas do nedelje u Londonu, ukrašenom zastavama, u slavu kraljice Elizabete Druge. S obzirom da jedan od najdugovečnijih i najstarijih monarha u istoriji slavi platinasti jubilej sve će u Engleskoj biti u znaku kraljice Elizabete Druge. I ona sama pojavila se danas na terasi Bakingemske palate.

Ali, kakva bi to proslava jubileja bila bez Seks pistolsa

I dok će 70 godina kraljice Elizabete Druge na tronu slaviti silni muzičari, od Eltona Džona, Djuran djurana, Ališe Kiz na velikom koncertu ispred Bakingemske palate u subotu, grupa sasvim drugačije provinijencije obeležava jubilej na sebi svojstven način. Naime, danas će biti objavljeno reizdanje jednog od najkontroverznijih singlova u istoriji muzike – „God Save The Queen“ Seks pistolsa.

– Nemam ništa protiv proslave kraljičinog jubileja. Vidim zastave svuda. Zabavno je to, vidim da su turisti oduševljeni – izjavio je gitarista Pistolsa Stiv Džons za agenciju AP, dok je Džon Lidon, alijas Džoni Roten nedavno, gostujući u jednom britanskom TV programu kazao:

– Ponosan sam na kraljicu što je toliko dugo preživela i što je dobro…

Bože, spasi kraljicu i njen fašistički režim; od tebe su napravili morona“, pevao je 1977. godine Lidon sa grupom Seks pistols koju je predvodio.

I ti stihovi su pre tačno četiri i po decenije izazvali skandal u Velikoj Britaniji, „ukaljali“ proslavu srebrnog jubileja kraljice, a Seks pistolsi zabranjeni.

Prvobitni naziv pesme bio je „No Future“, ali kada je preimenovana u „God Save The Queen“ svi su je shvatili kao nečuveni atak na kraljicu. Međutim, članovi britanskog benda nisu imali nameru da pesma bude kritika kraljevske porodice, već prevashodno društvenih okolnosti u zemlji koja je krajem sedamdesetih bila u „buli“. Sve teškoće koje su u to vreme prolazili ostrvljani naročito su se slomila na plećima mlađih generacija. Otuda naziv pesme – Bez budućnosti!

– Ne pišeš „God Save The Queen“ zato što mrziš Engleze. Pišeš takvu pesmu zato što ih voliš, a muka ti je više od načina na koji bivaju tretirani – pričao je svojevremeno Lidon.

Za razliku od ovog trenutka, kada je pesma originalno objavljena javni servis BBC i komercijalne radio stanice odbijale su da emituju singl „God Save The Queen“. Na televiziju nisu smeli da priđu, a lokalne zajednice odbijale su da im izdaju dozvole za nastupe. Mnoge prodavnice tada su odbijale da prodaju singl izdanje. Ne samo da su bili na svim mogućim „crnim listama“, već su bili izloženi i fizičkim napadima.

– Nije bilo baš lepo… Svi mi smo postali pomalo paranoični. Morali smo da budemo oprezni čak i kada bismo izlazili iz kuće – sećao se bubnjar Pol Kuk.

Kada su izveli pesmu na dan proslave kraljičinog srebrnog jubileja, na brodu koji je plovio Temzom, nekoliko članova benda, uključujući i menadžera Malkoma Meklarena bili su uhapšeni.

Ali, uprkos svim zabranama pesma je tada stigla do 2. mesta britanske liste singlova.

I s ovim novim potezom, reizdanjem kontroverznog singla pank bend koji odavno ne postoji, ali je u opet žiži javnosti, između ostalog i zbog mini-serije “Pistol”, koju je uradio Deni Bojl, opet se „ustremio“ na top liste. Nadaju se konačno „tronu“, odnosno broju jedan britanske liste!

A razmišljaju li da se ponovo okupe na sceni zbog kraljice, primera radi 2027, kada bi se navršilo 75 godina Elizabete Druge na tronu, Stiv Džons je ovako prokomentarisao:

– Pa, sa nama nikada niste načisto. Ovaj bend će zauvek biti enigma…

Bonus video: Seks pistols, Sid Višiz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare