Foto: SOFEST

Jubilarni 50. Filmski festival u Sopotu otvoren je sinoć uz vatromet, fanfare, defile filmskih ekipa, muzički program kao i dodelu Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti Zdravku Šotri, Milenku Jeremiću, Dušanu Kovačeviću i Tanji Bošković.

Renomiranim stvaraocima: scenografu Milenku Jeremiću, dramskom piscu i reditelju Dušanu Kovačeviću, reditelju Zdravku Šotri i glumici Tanji Bošković uručene su na ceremoniji otvaranja nagrade.

Uz reči: „Mile Jeremić – istorija filma“ Aleksandar Avramović, umetnički direktor Sofesta najavio je scenografa Milenka Jeremića koji se primajući nagradu za doprinos filmskoj umetnosti prisetio da je počeo da se bavi svojim poslom polovinom prošlog veka, dodavši:

– Nikada nisam radio za nagrade, nikada priznanje nisam očekivao, ali sam veoma zahvalan za sve. Bez obzira na moje godine, ovo priznanje je mali vetrić koji će da me tera još malo više nego što ste očekivali.

Primajući Nagradu za izuzetno stvaralaštvo i neprocenjiv doprinos filmskoj umetnosti dramski pisac i reditelj, akedemik Dušan Kovačević setio se kako je u Sopotu bio pre 50 godina sa Batom Živojinovićem, dodavši:

– Imam dvojako osećanje, jedno – što sam ovo doživeo, a drugo što sam stariji od većine nagrada koje sam dobio. Pomalo je neobična i priča ta da su mnogi moji prijatelji sa kojima sam pravio filmove danas spomenici ili imaju nazive ulica. Lepše je bilo dok su bili živi – sa setom je kazao Kovačević.

Foto: SOFEST

U ime velikana srpske kinematografije i televizije Zdravka Šotre „Statuetu slobode“ primila je glumica Tamara Aleksić, a još jedan laureat istovetnog priznanja jeste glumica Tanja Bošković. Glumica je ovu nagradu „Statuetu slobode“ prvi put dobila 1982. kao najbolja glumica za film „Balkan ekspres“, a na ceremoniji uručenja priznanja Boškovićeva se duhovito nadovezala na opasku Živorada Milosavljevića, predsednika Odbora festivala da im je „komšinica iz Aranđelovca“:

– Kao što ste čuli, ovu sam nagradu dobila „preko veze“. Pre 40 godina isto sam kao i sad doletela iz Herceg-Novog da bi primila „Statuetu slobode“. Ovu ću odmah da pokažem unučićima, da vide da moj život nije bio samo „bruka“, već je bilo i lepih stvari – kazala je Tanja Bošković.

Foto: SOFEST

I dok bi ovih dana ispred Centra za kulturu Sopot trebalo svečamno da bude otkriven spomenik Bati Živojinoviću, sin dramskog umetnika Miljko podsetio je koliko je njegov otac voleo Sofest:

– Na teritoriji Jugoslavije ovo je treći po trajanju festival, posle Pule i Niša. On je naša tradicija, znamenje, nešto što nam niko ne može osporiti. Ovaj datum će govoriti o tome gde se nalazi naš narod u filmskoj i u kulturi uopšte. Pre nego što sam izašao na binu pomislio sam kako bi se moj otac danas osećao. Siguran sam da bi bio ponosan na ovoliku publiku što govori o našoj duši, o negovanju tekovina koje smo ostvarili. Siguran sam da nas Bata gleda negde odozgo – rekao je Miljko Živojinović u društvu sestre Jelena i Batine unuke Dine.

Na otvaranju je prikazan i film „Toma“ Dragana Bjelogrlića i koredtelja Zorana Lisinca, a do 10. jula biće prikazano 26 ostvarenja u takmičarskom programu, tri van konkurencije, kao i četiri naslova za decu.

Bonus video: Beograd u filmskim scenama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar