Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Filmski festival u Sopotu, održava se jubilarni 50. put od 4. do 10. jula, a slogan ovogodišnjeg festivala glasi „Prvih pedeset“. Na otvaranju će biti otkriven spomenik glumačkom velikanu Velimiru Bati Živojinoviću, najavili su organizatori.

Koncept festivala je da se publici predstave srpski filmovi i manjinske koprodukcije nastali u poslednjih godinu dana. U toku sedam dana Filmskog festivala u Sopotu biće prikazano 27 filmova u takmičarskom programu, tri filma van konkurencije, kao i četiri filma za najmlađe posetioce. Na programu će se naći filmovi koji su imali veliku gledanost u bioskopima (Toma, Južni vetar 2: Ubrzanje, Leto kada sam naučila da letim…), zatim ostvarenja koja su imala bogat festivalski život i značajna priznanja (Strahinja Banović, Kelti), kao i filmovi koji su imali premijeru na 50. izdanju beogradskog FEST-a ove godine (Komunistički raj, Posle zime, Heroji radničke klase, Heroji, Gejm…).

Na svečanom otvaranju festivala 4. jula će se ispred Centra za kulturu u Sopotu tradicionalno, uz vatromet, održati defile filmskih ekipa i gostiju festivala, dodela počasnih nagrada kao i koncertni program. Nakon toga će povodom jubileja biti otkriven spomenik posvećen velikanu filma Bati Živojinoviću – čije ime već godinama nosi festivalska nagrada za najbolju mušku ulogu.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Neće proći mnogo vremena, a mladi, i ne samo mladi, će zakazivati sastanke na klupi kod Bate“, rekao je umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu Aleksandar Avramović na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Počasna nagrada “Statueta slobode” će ove godine biti uručena za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti – glumici Tanji Bošković, reditelju Zdravku Šotri, dramskom piscu Dušanu Kovačeviću i scenografu Milenku Jeremiću.

„Povodom jubileja odlučeno je da izuzetno dodelimo četiri “Statuete slobode“ za ogromne doprinose filmskoj umetnosti i tako ovekovečimo grandiozna dela četvoro velikih umetnika. Ovakva umetnička reprezentacija činila bi veliku čast i mnogo većim kinematografijama i kulturama“, istakao je Avramović.

Otvaranje izložbe plakata i fotografija festivala pod nazivom „50“ biće upriličeno u Galeriji Centra za kulturu. Izložba je inspirisana vizuelnim rešenjima kao i fotografijama i isečcima iz štampe koji su obeležavali i pratili pet decenija postojanja festivala u Sopotu.

Tokom festivala će biti predstavljena monografija 50. godina Sofesta – istorijat prethodnih izdanja festivala sa hronološkim podacima, ali i dragocena svedočanstava ljudi koji su oblikovali i gradili festival tokom pola veka.

Dve počasne filmske projekcije na ovogodišnjem festivalu posvećene su Branku Pešiću, legendarnom gradonačelniku Beograda (1922 – 1986) i Dragovanu Jovanoviću, inicijatoru i jednom od osnivača Slobodarskih filmskih svečanosti. Reč je o dokumentarnom filmu Vuka Dapčevića „Gradonačelnik“ koji je na programu festivala u utorak 5. jula u 15 časova, dok je projekcija filma „Devojka sa Kosmaja“ u subotu 9. jula u istom terminu. Van konkurencije biće prikazan film Nerazumevalica, reditelja Alekse Maksimovića, bajka čiji su kreatori želeli da pokažu da deca i osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju mogu da budu uključeni u proces umetničkog, filmskog, stvaranja.

Nagrade Gran pri za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i nagrada publike biće uručene na svečanom zatvaranju festivala 10 jula. O nagradama će odlučivati žiri koji čine Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković.

Predstavnik Centra beogradskih festivala (CEBEF) Petar Alempijević istakao je da u Sopotu „ko je propustio u bioskopu i na televiziji filmove iz prethodnih godinu dana na jednom mestu može bukvalno da vidi sve“.

Predsednik opštine Sopot i festivalskog odbora Žika Milosavljević je ocenio da su za 50 godina mnogi stvaraoci predstavili svoje filmove na „Sofestu“ koji je danas manifestacija od interesa za grad Beograd.

Ulaz na sve programe u sklopu Sofesta je slobodan, a organizator festivala je CEBEF u saradnji sa Centrom za kulturu Sopot.

Bonus video – Škundrić: Film „Dugo putovanje u rat“ može da se gleda u celoj Evropi, osim u Srbiji