Valerij Gergijev
Valerij Gergijev Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Nakon ultimatuma koji je gradonačelnik Minhena Diter Rajter dao glavnom dirigentu Minhenske filharmonije Valeriju Gergijevu da se javno distancira od podrške Vladimiru Putinu, što maestro nije učinio, dobio je otkaz.

Gergijev je, kako se navodi u „Njujork tajmsu“, i pored poziva da to učini, odbio da jasno osudi rat u Ukrajini. Inače, sa slavnim dirigentom su prekinule saradnju i mnoge druge kulturne ustanove u Evropi.

Odluke su donete brzo: 68-godišnjak je odmah zamenjen drugim dirigentom na tri koncerta sa Bečkom filharmonijom u čuvenoj njujorškoj muzičkoj dvorani Karnegi Hol, koja je takođe otkazala dva majska nastupa na kojima bi Gergijev predvodio Marijinski orkestar. Na tom mestu je održan i koncert proputinovskog pijaniste Denisa Macueva.

Valerij Gergijev
Valerij Gergijev Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Slično, uprava legendarne milanske operske kuće La Skala saopštila je da će otkazati predstojeći koncert dirigenta 5. marta ako ne prestane da podržava ruskog predsednika. U međuvremenu, u Holandiji, Roterdamski filharmonijski orkestar, čiji je Gergijev počasni dirigent, takođe je rekao da će otkazati njegove predstojeće koncerte i festival ako se ne izjasni protiv invazije, piše „DW“.

Gergijev je ranije otvoreno govorio u znak podrške Putinovim akcijama u regionu Donjecka koji je sada pod kontrolom Rusije, a pojavio se i u video snimku Putinove kampanje 2012.

Slavni dirigent je već u nedelju zadobio veliki udarac kada ga se njegov dugogodišnji agent Markus Felsner javno odrekao.

– Postalo nam je nemoguće, i očigledno nepoželjno, da branimo interese maestra Gergijeva, jednog od najvećih dirigenta svih vremena, umetnika vizionara kojeg mnogi od nas vole i kome se dive, koji neće ili ne može javno da okonča svoju dugo izraženu podršku režimu koji je u stanju da počini takve zločine – napisao je agent iz Minhena u saopštenju.

Valerij Gergijev primoran je da podnese ostavku i na čelu Internacionalnog festivala u Edinburgu gde je bio predsednik niz godina.

Bonus video: Srba Dinić: Dirigent koji je osvojio svet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare