Foto: Promo

Osnivač festivala Beogradske Umetničke Nove Teritorije - BUNT, flautista Ljubiša Jovanović izjavio je pred početak desetog izdanja BUNT-a da je to festival koji prkosi svojom nežnošću, jedinstvenošću i autentičnim repertoarom.

„To je festival koji prkosi svojom nežnošću, jedinstvenošću, autentičnim repertoarom, prikupljajući najbolje domaće i svetske izvodjače, pleni i svake godine ima sve veći odziv publike“, izjavio je Jovanović za platformu Music intermezzo.

Prema njegovim rečima, uprkos velikim i teškim iskušenjima ovog vremena BUNT uspeva da istraje već punih deset godina, živeći na svojoj krilatici, ideji na temeljima ljubavi, istrajnosti, istine i težnje ka suštinskim stvarima.

Njegovi organizatori ne oslanjaju na budžetska sredstva, tradicionalni partner je Sokoj, a EU info centar je prepoznao njihov rad i smatra da su težnje identične sa odnosom i stavom Evropske unije i uopšte s evropskim vrednostima.

Umetnike je podržala kanadska ambasada, a od ove godine festival je ostvario još jedno prijateljstvo i dobio nove partnere iz Kine, koji su mu velika podrška.

Kada bi ovogodišnji festival mogao da se svede pod jednu reč koja bi mogla da opiše duh ovogodišnjeg festivala, flautista je rekao da je ta reč – ljubav.

„Ljubav prema ljudima, ljubav prema umetnosti, ljubav prema muzici, prema prijateljstvima koje stvaramo. Imamo veoma veliku podršku sjajnih umetnika iz inostranstva koji su nastupali na BUNT-u, kao što su Gordan Nikolić, Tamara Stefanović, koji zaista sa svoje strane doprinose renomeu festivala“, rekao je Jovanović.

Osnivač BUNT-a je istakao da festival nije „pretenciozan“ niti ima želju da bude najveći i najbolji.

„Bitna je naša želja da festival bude suštanstveni deo umetničke scene i muzike, koja može da natkrili svakodnevicu… Osnovne ideje su svakako u promociji savremenog srpskog stvaralaštva, promociji mladih i amalgamu mladih izvođača i zrelih muzičara koji imaju visoku umetničku reputaciju“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, festival se obraća i osetljivim grupama u vidu tradicionalnog koncerta dece s autizmom iz Udruženja „Nebograd“, s Dečijim horom Kulturnog centra Beograda, koji će izvoditi muziku za decu Radeta Radivojevića, kao i mladim fagotistima, decom iz Muzičke škole „Stanković“.

„Trudili smo se da u ovom malom jubileju ne ostanemo dužni prostorima iz kojih smo potekli. Biće dva koncerta u Etnografskom muzeju, pet koncerata na Kolarcu i dva u koncertnoj sali Kulturno-umetničkog društva Ivo Lola Ribar“, rekao je flautista.

Ljubiša Joovanović Foto: Milan Bašić

Umetnik je rekao da je cela finansijska kontrukcija bila vrlo teška jer organizatori smatraju da nije još uspostavljen „jedan pravilan i svrsishodan balans projekata na nivou grada i republike“.

„Mi ne učestvuje u tim konkursima, ne javljamo se jer smatramo da tu mora nešto esencijalno da se promeni da bismo mi postali deo takve priče“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku vrlo se teško sagledava slika umetničkog razvoja, jer je ometen na dva nivoa.

„Prvi na koji nam se ukazuje jeste komercijalnost jer se vrlo često vrednosti koje ne postoje promovišu i uzdižu na mesto u društvu koje ne zaslužuju. Mi smo i u umetnosti postali jedno tabloidno društvo. To znači da se pažnja obraća samo na one stvari koje imaju nekakvu medijsku ili političku podršku, pa će se one beskrupulozno isticati, a suštinske vrednosti neće zanimati nikoga“, ocenio je on i dodao da ipak postoji neka kritična masa, koja nema brojnost ali ima težinu.

Foto: Promo

Jovanović je rekao da tu kritičnu masu predstavljaju ljudi koji su duboko posvećeni klasičnoj muzici i još uvek su spremni na žrtve i žele da opstanu u ovom društvu.

„Naravno, cena nereklamiranja suštinskih stvari i jednostavno odsustvo želje da se istaknu stvari koje vrede ima cenu u broju publike, ali nema cenu u kvalitetu“, smatra flautista.

BUNT je samo „jedna opomena za sve nas da možda postoji drugi svet, svet koji ima u svom osnovnom postulatu samo umetnost. U traganju za tim idealima, ja se nadam da ćemo uspeti da održimo festival još koji put“, dodao je umetnik.

Deseto izdanje festivala održava se od danas do 28. decembra, a ove godine će festival pod sloganom „I dalje sa vama!“ predstaviti širok raspon repertoarskih i izvođačkih izazova.

BUNT će večeras otvoriti istaknuti pijanista i dugogodišnji prijatelj festivala Dejan Sinadinović, koji će u Zadužbini Ilije Kolarca nastupiti sa kineskom sopranistkinjom Vanže Žang.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar