Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Urna sa posmrtnim ostacima reditelja Gorana Paskaljevića, preminulog 25. septembra u Parizu u 74. godini, izložena je danas na Novom groblju kako bi rođaci, prijatelji, saradnici i poštovaoci mogli da odaju poslednju počast.

„Svi koji budu želeli da se oproste od velikana naše i evropske filmske umetnosti, i velikog gospodina našeg grada koji je svojim kosmopolitskim duhom Beograd činio metropolom – Paskaljevićevi saradnici, prijatelji, poštovaci njegovog dela, kao i publika koja je volela njegove filmove, moći će da mu upute poslednji pozdrav u nedelju, 11. oktobra, od 11 do 15 sati, u velikoj sali na Novom groblju“, saopštila je ranije porodica reditelja.

Urna je bila izložena u velikoj sali Novog groblja, a među brojnim prijateljima i poštovaocima koji su došli da izjave saučešće Paskaljevićevj supruzi Kristini i sinu Vladimiru i odaju počast bili su i reditelji Goran Marković, Darko Bajić, Dragan Marinković, Ana Marija Rosi i Radoš Bajić, dugododišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović, glumica Nela Mihajlović, novinarka Tanja Peternek Aleksić, političar Zoran Živković, nekadašnji lider G17 plus Mlađan Dinkić, nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević…

Okupljeni se nisu dugo zadržavali pred kapelom, neki od njih palili su sveće, položeno je cveće, a mnogi su se upisali u knjigu žalosti na ulazu u kapelu i sa dubokim pijetetom odlazili.

Goran Paskaljević kremiran je u Parizu, na groblju Per Lašez, 5. oktobra i urna sa posmrtnim ostacima preneta je juče u Beograd. Polaganje urne na Novom groblju će, po želji reditelja, biti obavljeno u krugu porodice, i to će naknadno biti objavljeno.

„Njegove kolege, umetnici i filmski radnici sa kojima je sarađivao tokom slavne karijere koja je trajala više od četiri decenije, oprostiće se od Paskaljevića i podsetiti na ostvarenja koja su mu donela svetske nagrade, a nama ostavili filmsku baštinu, na komemoraciji u Jugoslovenskoj kinoteci koja je zakazana u sredu, 14. oktobra“, navedeno je u saopštenju.

Goran Paskaljević Foto:Zoran Lončarević

Reditelj Goran Paskaljević, rođen 1947. godine u Beogradu, diplomirao je na čuvenoj praškoj akademiji FAMU i za života je snimio 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova, prikazanih na najprestižnijim međunarodnim festivalima (Kan, Berlin, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid…), a Muzej moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) i Britanski filmski institut u Londonu priredili su 2010. godine punu retrospektivu njegovih filmova zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku.

Paskaljević je prvi svoj dugometraži igrani film, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, snimio 1976. godine, a u njegovom bogatom opusu su i ostvarenja „Pas koji je voleo vozove“ (1977), „Poseban tretman“ (1980), „Varljivo leto ’68“ (1984), „Vreme čuda“ (1989), „Tango argentino“ (1992), „Kako je Hari postao drvo“ (2001)… sve do „Zemlje bogova (2016) i poslednjeg filma „Uprkos magli“, snimljenog prošle godine.

Komentari

Svi komentari (5)