Foto: Printscreen/YouTube/BayerischeStaatsoper

Prva opera Marine Abramović, "Sedam smrti Marije Kalas", premijerno je izvedena 1. septembra u Bavarskoj državnoj operi pred ograničenim brojem od 500 gledalaca, zbog čega će ovo izvođenje danas od 18.30 sati biti besplatno dostupno za gledanje na sajtu ove kuće i na kanalu TV Arte.

Marina Abramović je režirala i izvela operu od sat i po posvećenu operskoj divi Mariji Kalas i njenom ljubavnom životu pred 500 gledalaca u sali koja u redovnim uslovima prima 2.300 gledalaca. Operu će zainteresovani moći da pogledaju večeras na sajtu Bavarske državne opere i na kanalu arte.tv.

Poznata performans umetnica izvodi operu praćena orkestrom od 40 muzičara pod upravom dirigenta Joela Gamzua. Originalnu muziku komponovao je srpski kompozitor Marko Nikodijević, a čuju se i arije iz opera Belinija, Donicetija, Bizea, Pučinija i Verdija.

Svaku od sedam glavnih arija prati i projekcija kratkog filma. Te filmove Marina Abramović snimila je sa holivudskim glumcem Vilijemom Defoom prošle jeseni u Los Anđelesu. Muškarac koga on igra u svakom od tih segmenata ubija protagonistkinju. Marina Abramović navela je da je Marija Kalas, koju je čula kao dete i ostala je fascinirana njenim glasom, „umrla od slomljenog srca“, aludirajući na njene dve poslednje godine života u pariskom stanu nakon smrti njenog supruga, brodovlasnika Aristotela Onazisa, sedamdesetih godina prošlog veka.

– Po mnogo čemu vidim sebe u Mariji Kalas. Obe smo strelci u horoskopu, obe smo veoma emotivne, ali istovremeno i krhke. Skoro da sam doživela i istu sudbinu. Razlika je u tome što je mene spasao moj rad – ispričala je umetnica, navodeći da je operom htela da prikaže „snagu i izdržljivost kakve žene mogu da imaju“.

– Ne završava se svako slamanje srca tragedijom – navela je ona.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar