Foto: Kulturni centar Beograda/Promo

U tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda (KCB) u četvrtak (19) će biti otvorene Oktobarske izložbe na kojim svoje radove predstavljaju umetnici Hrvoje Slovenac, Uroš Đurić i Siniša Radulović, saopštili su organizatori. Na platou ispred KCB biće održan performans "Zajedno razdvojeni" autorke Nede Kovinić.

Andrea Pikula

Kućni bioskop

U Galeriji Artget biće otvorena izložba fotografija „Kućni bioskop“ hrvatsko-američkog fotografa Hrvoja Slovenca. Izloženi radovi vlasništvo su Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Slovenc, serija Kućni bioskop
Hrvoje Slovenc, serija Kućni bioskop, Foto: Kulturni centar Beograda/Promo

Aleksandar Kostić, umetnički direktor Galerije Artget, vidi izvesnu vezu u radu Slovenca sa Rembrantovom slikom „Čas anatomije dr. Nikolasa Tulpa“.

Slovenc, serija Kućni bioskop
Hrvoje Slovenc, serija Kućni bioskop, Galerija Artget, Foto: Kulturni centar Beograda/Promo

„Kolažnim postupkom izvedenim do onespokojavajuće preciznosti u vidu fotografskih poliptiha, autor otvara zastore privatnih, oveštalih, sofisticiranih ili kičerastih staništa ispunjenih svakodnevicom i navikama svojih (odsutnih) protagonista i pokazuje nam sloj paralelne stvarnosti, tajni život i kulise njihovih sakrivenih opsesija, želja i zadovoljstava“, kaže se u najavi ove izložbe.

Slovenc, serija Kućni bioskop
Hrvoje Slovenc, serija Kućni bioskop, Galerija Artget , Foto: Kulturni centar Beograda/Promo

Kako se navodi, autorovo predstavljanje seksualnih sklonosti pretpostavljenih aktera nema direktnu sadomazohističku ikoničnost.

„Elementi ove često veoma pitoreskne ikonografije su kod Slovenca svedeni ili ih uopšte nema. Upućivanjem na pretpostavku, gledalac prepoznaje transvestiju i dramaturgiju seksualnog performansa.“

Slovenac je izlagao i u Muzeju savremene fotografije u Čikagu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju Nacionalne akademije u Njujorku, Palati umetnosti u Belo Horizonteu i Muzeju Bronksa.

Slovenc, serija Kućni bioskop
Hrvoje Slovenc, serija Kućni bioskop, Galerija Artget, Foto: Kulturni centar Beograda/Promo

Poslednja izložba savremene umetnosti

„Poslednja izložba savremene umetnosti“ naziv je izložbe radova poznatog beogradskog umetnika Uroša Đurića, na kojoj će publika prvi put moći da vidi njegove radove iz ciklusa „Umetnost za klasno društvo.“

Intrigantan naziv pokreće brojna pitanja o fenomenu savremenog i kontradiktornosti koju termin savremena umetnost nosi u sebi, ističu organizatori.

Rad Uroša Đurića, Foto: Kulturni centar Beograda/Promo

„Đurić je još 1994. u delu ‘Manifesgt Autonomizma’, koji je napisao zajedno sa Stevanom Markušem postavio temelje svoje ideologije i od tada svoj izraz i poetiku razvija veran isključivo sopstvenim uverenjima o umetnosti koja odražava klasno društvo u kome nastaje. Đurićevi radovi, i kada nastaju u jednom od najtradicionalnijih medija- slikarstvu, uvek odražavaju savremeni trenutak i referišu na aktuelnu društveno-političku situaciju, klasnu neravnopravnost, egzistencijalne probleme, koji su čini se, ne samo savremeni, nego i vanvremenski“, kaže se u najavi.

Uroš Đurić je studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao i magistrirao na slikarskom odseku FLU u Beogradu. Jedan je od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje pokreće galeriju Remont i istoimeni art magazin. Organizuje gostovanja i koprodukcije stranih umetnika u našoj zemlji od 1999. godine.  Organizuje i selektuje izložbu Balkan Konsulat: Mission Belgrade održanu u galeriji Rotor, u okviru festivala savremene umetnosti Steyerischer Herbst u Gracu 2002. (u saradnji sa Stevanom Vukovićem), kao i učešće autora srpske savremene scene na IN OUT festivalu digitalne umetnosti u Pragu 2003. Nastupao u dvadesetak igranih i dokumentarnih filmova i tv serijala. Od 1992. do 2010. radio kao autor i urednik mnogobrojnih emisija na radiju B92. Živi i radi u Beogradu.

Zenit

Siniša Radulović, Podroom
Siniša Radulović, Immortality, 2020, Foto: Kulturni centar Beograda/Promo

U Galeriji Podroom biće otvorena izložba „Zenit“ Siniše Radulovića iz Podgorice.

Kako se navodi, radovi objedinjeni na izložbi „nastaju kao hibridne forme realnosti konstituisane od ekstrema“

Siniša Radulović, Podroom
Siniša Radulović, Zenith, 2020, Foto: Kulturni centar Beograda/Promo

„U ovim se videima ogoljavaju melanholični znaci ili simbolička uporišta hipertrofiranog svijeta prezasićenih i prenapregnutih informatičkih mreža, medijatizovanog univerzuma u kome su entiteti i identiteti samo ogoljene, bljeskovite slike koje pulsiraju, neprekidno nastaju i nestaju u tami sajber-Platonove pećine, nekada mračne sobe Matriksa u kojoj je Morfijus ponudio Neu crvenu pilulu spoznaje istine i plavu pilulu blaženog neznanja“, piše o Radulovićevim radovima Svetlana Racanović u tekstu „Star Child Perspective“.

Siniša Radulović, Podroom
Siniša Radulović, Zenith, 2020, Foto: Kulturni centar Beograda/Promo

Siniša Radulović diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Dobitnik je Nagrade ‘Milčik’ YVAA (2017).

Izložbe će biti organizovane u skladu sa svim merama zaštite od koronavirusa. Zvaničnog otvaranja oktobarskih izložbi neće biti, a broj posetilaca je ograničen na najviše deset osoba koji istovremeno mogu biti u galeriji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar