Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Svečana beogradska premijera domaćeg filma "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića, planirana za 22. april, biće odložena zbog trenutne kompleksne epidemiološke situacije. Novi datum premijere biće naknadno objavljen u skladu sa ublažavanjem epidemiloških mera i poboljšanjem trenutne zdravstvene situacije, saopšteno je iz distributerske kuće "Megakom film".

Film je trebalo da bude prikazan još prošle jeseni, ali je takođe zbog epidemioloških razloga premijera odlagana.

Film reditelja Predraga Antonijevića po scenariju Nataše Drakulić okupio je glumačku ekipu Republike Srpske i Srbije predvođenu mladom Biljanom Čekić koja u svom prvom filmskom pojavljivanju tumači lik dvanaestogodišnje devojčice Dare suočene sa strahotama logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata.

Pored mlade Biljane Čekić, uloge u filmu tumače glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović… Scenografiju za film potpisao je Goran Joksimović, dok su film producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović.

Istorijska drama iz ugla devojčice smeštena u 1942. godinu, kada je posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari lokalno stanovništo masovno odvođeno u logor Jasenovac, premijerno je prikazan na RTS-u 20. februara i izazvao je brojne reakcije. Film, koji je bio i ovogodišnji srpski kandidat za Oskara, prethodno je prikazivan i u američkim bioskopima. Još i pre nego što je prikazan u bioskopima, kritike su bile različite, od onih izrazito negativno intoniranih do pohvalnih.

Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar