Anita Lejn (Anita Lane)
Anita Lejn. Foto: Promo/Printscreen

Australijska pevačica i kantautorka Anita Lejn, najpoznatija kao saradnica i muza Nika Kejva sa početka njegove karijere, preminula je u 62. godini, preneli su svetski mediji.

Autorka nekih od poznatijih pesama grupa The Birtday Party i Bad Seeds sa početaka osamdesetih godina saradnju sa članovima ova dva benda nastavila je i tokom narednih decenija, a objavila je i dva zapažena solo albuma „Dirty Pearl“ (1993) i „Sex O’Clock“ (2001).

Anita Lejn, rođena u Melburnu, sedamdesetih godina se u umetničkoj školi upoznala sa Nikom Kejvom i sa njim je bila u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi. Kada se Kejvov prvi bend Boys Next Door preimenovao u The Birthday Party i krajem te decenije iz Australije se preselio u Evropu, sa njima je pošla i Anita Lejn.

Napisala je „A Dead Song“ za debitantski album ovog benda „Prayers on Fire“ (1981), a njihovi zajednički prijatelji i poznanici kasnije su pričali da je u to vreme značajno uticala na Kejvove stavove i „katalizovala njegovo samopouzdanje u stvaranju“.

„Rekla bih da smo svi nekako živnuli sa pank rokom, sa svim tim osećanjem koje je kružilo u to vreme. Zanimljivo je to što se tiče nas, jer niti smo bili siromašni, niti radnička klasa, niti smo bili besni. Šta smo bili? Ne znam. Nikad nisam marila za to šta neko radi ili kakvi su trendovi. Moj ukus tada bio je uglavnom vezan za modu, a to je verovatno slučaj i sa Nikom. Bili smo slučajno u tom vremenu“, ispričala je Anita Lejn u intervjuu za „Melodi mejker“ krajem osamdesetih.

Lejnova i Kejv radili su zajedno i na pesmama sa drugog albuma The Birthday Party („Dead Joe“ i „Kiss Me Black“ za „Junkyard“ 1982. godine), a potom je ona postala i oficijelno član njegove nove grupe Bad Seeds. Razišli su se sredinom osamdesetih kao par, ali je ona nastavila da piše stihove za bend. Neke od njih, kao što su „From Her to Eternity“ nastala „u četiri ruke“ sa Kejvom ili „Stranger Than Kindness“ napisana u saradnji sa Bliksom Bargeldom, ostale su zaštitni znak benda.

„Anita je neverovatno talentovana osoba i ima mnogo ideja“, opisao ju je jednom Kejv.

Kao kantautorka, Anita Lejn pisala je mračne, kamerne pesme u kakvima se čuje prizvuk Berta Bakaraka ili Serža Genzbura, a u aranžmanima su joj pomagali članovi Kejvovog benda, najviše multiinstrumentalista Mik Harvi. Prvo njeno izdanje, EP „Dirty Sings“ (1988) dočekano je sa pohvalama kritike, a ona je opisana kao neko ko „nosi duh Nensi Sinatre, Niko i Merijen Fejtful“.

Usledili su potom i njeni albumi „Dirty Pearl“, a osam godina kasnije i „Sex O‘Clock“.

Osim toga, pevala je na albumima „Tabula Rasa“ Bargeldovog benda „Einstuerzende Neubauten“ i solo izdanjima Mika Harvija, među kojima je „Intoxicated Man“ posvećenog Genzburu, kao i na „Murder Ballads“ (1995) Kejva i Bad Seedsa.

Nakon ljubavne i kreativne veze sa Kejvom, Anita Lejn živela je sa novinarom i piscem Nikolasom Rotvelom, a posle 2005. godine sa svojom decom u Bajron Beju u Australiji, gde je preminula. Uzrok smrti nije naveden.

Nik Kejv oprostio se na društvenim mrežama od Anite Lejn rečima „From her to eternity“ i: „Volimo te, Anita“.

Kejvova supruga Suzi poručila je na Instagramu: „Draga Anita, volimo te mnogo“ i dodala stihove iz pesme „Sad Waters“, a Mik Harvi je na svom nalogu postavio fotografiju Anite Lejn, nastale u Berlinu 1995. godine, sa 43 srca i porukom: „Jedno za svaku godinu u kojoj sam te voleo“.