Suzi, Nik i Erl Kejv. Foto:Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Nik Kejv je, nakon albuma "Carnage" sa svojim dugogodišnjim saradnikom Vorenom Elisom u februaru, ponovo iznenadio slušaoce objavljujući singl "Grief" na vinilu. Najviše je, verovatno, iznenađena izvesna Sintija, jer je singl nastao na osnovu Kejvove prepiske sa njom.

Jedan od najznačajnijih živih kantautora Nik Kejv u stalnoj je vezi sa slušaocima i čitaocima preko svog sajta „Red Hand Files“, gde odgovara na njihova pitanja i sa njima deli svoja razmišljanja.

Izvesna Sintija verovatno nije očekivala da će, kada je pre tri godine poslala Kejvu mejl, njegov tadašnji odgovor tri godine kasnije biti podvučen i muzikom i objavljen kao singl pod nazivom „Grief“.

Sintija je oktobra 2018. godine Kejvu poslala mejl u kom je napisala: „Doživela sam smrt svog oca, svoje sestre i prve ljubavi u poslednjih nekoliko godina i osećam da sa njima na neki način komuniciram, uglavnom kroz snove. Pomažu mi. Da li ti i Suzi osećate da vaš sin Artur sa vama komunicira na neki način?“

Kejv, kome je sin preminuo pod tragičnim okolnostima 2015. godine, odgovorio joj je na svom sajtu.

Nik Kejv sa preminulim Arturom i drugim sinom Erlom. Fotografija iz filma „20.000 dana na zemlji“. Foto:Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

„Draga Sintija, ovo je jako lepo pitanje i zahvalan sam ti na tome što si ga postavila. Čini mi se da mi, ako volimo, žalimo. Tako to ide. Tako je pisano. Žaljenje i ljubav su uvek isprepletani. Žaljenje je strašni podsetnik na dubinu naše ljubavi i, kao i sa ljubavlju, sa žaljenjem nema pogađanja. U žaljenju postoji prostor koja preplavljuje naše malenkosti. Mi smo sićušna, drhtava hrpa atoma prožeta veličanstvenom prisutnošću bola. On zauzima srž našeg postojanja i širi se kroz naše prste do granica svemira. Unutar tog vrtložnog kruga postoje ludila svake vrste; aveti i duhovi i pohođenja u snovima i sve drugo što mi, u svojoj muci, premećemo u prisutnost. Ti su dragoceni darovi onoliko važni i onoliko stvarni koliko nam je potrebno da to budu. To su duhovni vodiči koji nas izvode iz tame.

Osećam prisustvo svog sina, svuda, ali on možda nije tu. Čujem ga kako mi govori, usmerava me i vodi, iako možda nije tu. Redovno posećuje Suzi dok ona spava, govori joj, teši je, ali on možda nije tu. Teško žaljenje prati svetle prikaze po buđenju. Ti duhovi su ideje, u osnovi. Oni su ponovno buđenje naših zapanjenih zamisli nakon nesreće. Kao i ideje, ti duhovi izražavaju mogućnost. Prate tvoje ideje, jer su na drugoj strani tih ideja promena, sazrevanje i spasenje. Stvaraj svoje duhove. Dozivaj ih. Čini ih živim. Pričaj sa njima. Njihove su nemoguće i avetinjske ruke te koje nas vraćaju u svet iz kog smo izbačeni; sada bolje i nezamislivo izmenjene. Sa ljubavlju, Nik“, napisao je u odgovoru Kejv.

On i njegov saradnik Voren Elis pretvorili su taj odgovor u „Grief“. Na singlu na vinilu, podeljenom na A strani je „Letter to Cynthia“, gde Kejv čita svoj odgovor podvučen Elisovom muzikom, a na B strani je „Song For Cyntia“, koju su napisali i izvode njih dvojica.

„Kroz taj odgovor prvi put sam bio u stanju da artikulišem sopstvena kontradiktorna shvatanja žaljenja. Pisma poput Sintijinog pomogla su i meni i mnogim drugima da se vrate u svet“, naveo je Kejv u poruci uz ploču.

Da li će singl „Grief“, koji se može nabaviti za 20 funti preko njegovog sajta, Kejv uvrstiti u svoju zvaničnu diskografiju još se ne zna, ali će on svakako biti zanimljiv njegovim biografima. Njegovim obožavaocima, sudeći po reakcijama na Instagramu, već jeste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar