Laslo Blašković Foto: Arhipelag

Novi roman poznatog pisca i pesnika Lasla Blaškovića "Carinska ulica u Novom Sadu" nedavno je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo, u saradnji sa Futura publikacijama iz Novog Sada.

Blaškovićev roman je neobična moderna hronika grada od tridesetih godina XX veka do naših dana. Polazeći od umetnosti i životne sudbine modernističkog slikara Bogdana Šuputa, koji je, između ostalog, zabeležio Novi Sad i njegove ulice i prozore u jednom istorijskom trenutku.

Knjiga Carinska ulica u Novom Sadu Foto: Arhipelag

Blašković prati kako ovu umetničku avanturu koja će se završiti u istorijskim udesima Drugog svetskog rata, tako i dinamiku samog grada koji se menja, ali u tim promenama nužno čuva i neke tragove minulog vremena. Blaškovićevo pripovedanje u Carinskoj ulici u Novom Sadu insistira na autentičnosti i dokumentarnosti, zbog čega drugi deo romana postaje niz dokumentarnih priloga različite vrste koji iznutra osvetljavaju pojedine epizode iz prvog dela romana.

Laslo Blašković je u književnost ušao kao pesnik objavljujući niz pesničkih knjiga (od knjiga Gledaš, Zlatno doba i Crvene brigade do Ritam-mašine i Života bacača kocke) za koje je dobio važne pesničke nagrade i nepodeljeno priznanje književne kritike.

Proza i poezija Lasla Blaškovića prevedeni su na engleski, ruski, francuski, nemački, mađarski, poljski, rumunski, slovački, ukrajinski, makedonski, bugarski i slovenački jezik.

Bonus video – Nedim Nezirović: Licemerno je ne pričati o temama koje se tiču svih nas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar