Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje" manifestacije Knjiga na Trgu biće održano od 11. do 13. juna na Trgu republike u Beogradu, saopštilo je Udruženje profesionalnih izdavača Srbije.

Manfestacija će biti otvorena u petak 11. juna u 17 časova i trajaće do 22. Radno vreme festivala u subotu i nedelju je od 10 do 22 sata.

Organizator manifestacije, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), nazvao je ovo izdanje „dopunjenim i izmenjenim“ jer je Knjiga na Trgu prvobitno trebalo da bude održana od 21. do 23. maja.

Događaj je otkazan nakon obaveštenja iz gradske uprave da je Trg republike u tom periodu „zauzet drugim događajem od značaja za grad Beograd“.

Ispostavilo se da je taj drugi događaj bio turnir u tenisu za mlade igrače a da je do otkazivanja termina UPIS-u došlo zbog nedovoljno jasne komunikacije između organizatora Knjige na Trgu, gradskih vlasti i gradskog servisa Beokoma.

Za nastup na festivalu prijavljeno je više od dvadeset profilisanih izdavača koji će izlagati na prostoru od skoro trista kvadratnih metara.

Posetioci će moći da vide i, uz specijalne popuste od 30 do 70 odsto, kupe nove i novije knjige pisaca srpske i svetske književnosti, književnosti za decu i mlade, kao i knjige iz različitih žanrova humanistike, navode organizatori.

Sa prošlogodišnje manifstacije Knjiga na Trgu; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pored velikih popusta, svi učesnici pripremili su specijalna iznenađenja za posetioce koji će imati priliku i da se sretnu i razgovaraju s velikim brojem savremenih pisaca, kao i s gostima iznenađenja…

Manifestacija Knjiga na Trgu nastala je iz težnje grupacije profesionalnih izdavača da očuvaju neposredni kontakt sa svojim čitaocima. Namenjena je izlaganju izdanja nove i prethodne produkcije određenog broja vrhunskih izdavača koji nemaju svoje knjižare.

Prva „Knjiga na Trgu“ u jesen 2020.; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na festivalu će biti izložena nova izdanja, kao i ona do kojih je u knjižarama teško ili nemoguće doći, tako da je ekskluzivnost ovog nastupa u vidljivosti „nevidljivih“ izdanja, tvrde iz UPIS-a.

Na manifestaciji Knjiga na Trgu učestvuju sledeći izdavači: Akademska knjiga, Arhipelag, Geopoetika, Gradac, Gramatik, Evoluta, Zavet, Zlatno runo, Karpos, Klio, Kokoro, Logos, Makarije, Makondo, Odiseja, Urban Reads, Faktum, Finesa, Heliks, Hera, Štrik i Makart.

Organizacijom festivala na otvorenom prostoru Trga republike, obezbeđeni su najpovoljniji bezbedni uslovi za kontakt i boravak izlagača i posetilaca.

Prvi festival Knjiga na Trgu koji je UPIS je organizovao krajem oktobra prošle godine na istom mestu privukao je izuzetnu pažnju javnosti i smatra se najposećenijim kulturnim događajem u Srbiji u proteklih godinu dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar