Alek Boldvin Foto: Matt Agudo / Shutterstock Editorial / Profimedia; KCS / KCS Presse / Profimedia

Pištolj je dva puta zatajio, i onda je samo opalio; oružarka je bila početnica; nekolicina zaposlenih napustila je snimanje filma "Rust" samo nekoliko sati pre tragedije; a rekvizit-oružje kojim je Alek Boldvin usmrtio snimateljku i ranio reditelja bio je napunjen jednim pravim metkom - najnovija su saznanja svetskih medija o incidentu koji se juče desio na setu u Santa Feu.

Sve vreme snimanje vesterna „Rust“ prate problemi. I dok je navodno Aleku Boldvinu rečeno da je pištolj, koji je koristio juče na snimanju, bezbedan ispostavlja se da mu je to rekla praktično početnica u poslu.

Kobnog jučerašnjeg dana, kada je stradala snimateljka Halina Hačins i povređen reditelj Džoel Souza, na setu se od filmske ekipe pojavio glavni oružar. U pitanju je, kako otkriva BBC, žena u dvadesetim godinama života kojoj je ovo jedan od prvih filmskih poslova.

Nekoliko članova filmske ekipe napustilo je snimanje vesterna „Rust“ samo koji sat pre nego što se desila tragedija, protestujući na taj način zbog loših uslova za rad na setu u Santa Feu, javio je „Los Anđeles tajms“.

Zaposleni na setu žalili su i na to što, umesto da budu smešteni u hotelu u Santa Feu, svakog jutra su bili prinuđeni da se voze oko 80 kilometara od Albukerkija do filmske lokacije.

Angažovani na snimanju, njih sedmoro spakovali su se i napustili set, uz pismenu ostavku.

„U pismu ostavke naveli smo razloge za taj potez, od toga što nam je kasnila plata tri nedelje, smeštaja daleko od seta, nepridržavanje epidemioloških mera protiv koronavirusa, a povrh svega nebezbedne oružane procedure. Nisu se poštovale bezbednosne procedure na setu i tačka“, naveli su članovi ekipe koji su napustili snimanje samo koji sat pre tragedije, prenosi američki sajt „Dedlajn“ i otkriva da je pištolj pre nego što ga je uzeo u ruke Alek Boldvin „zakazao“.

„Pištolj je u filmskoj prikolici dva puta zatajio. A onda se čuo prasak-osoba ga je držala u ruci i samo je opalio“, kazao je neimenovani izvor za „Dedlajn“.

Pozivajući se na Udruženje scenskih radnika „Varajeti“ je javio da je u pištolj-rekvizit koji je Boldvin koristio bio ubačen jedan pravi metak.

Mesto na kojem se desila tragedija Foto: KCS / KCS Presse / Profimedia

Čak i pre nego što je počelo snimanje, kako precizira „Dedlajn“, veliki broj oružara odbio je rad na ovom filmu, prevashodno zbog malog budžeta, ali i ogromne količine oružja koje je trebalo da se koristi.

Neki sajtovi došli su i u posed snimka poziva hitnoj pomoći na kome se jasno čuje da jedna od članica ekipe urla kako je „slučajno dvoje ljudi upucano“ na lokaciji Bonanca krik ranča, prenosi CNN.

„Potrebna nam je pomoć hitno. Reditelj i snimateljka su pogođeni…“, govori neimenovana žena u telefonskom pozivu i objašnjava šta se dogodilo:

„Sedela sam, imali smo probu, i samo je zapucalo. Istrčala sam, svi smo istrčali“.

Producentska kuća koja stoji iza filma „Rust Movie Productions, LLC“ saopštila je da će pokrenuti internu istragu, naglasivši da im je uvek prioritet bio „sigurnost svih članova ekipe“:

„Nismo primili nikakve žalbe na oružje i rekvizite korišćene na setu, ali dok je snimanje sada prekinuto sprovešćemo internu istragu. Nastavićemo da sarađujemo sa nadležnim organima u njihovoj istrazi i ponudićemo stručnu pomoć svim članovima ekipe tokom ovog tragičnog trenutka“.

Podsetimo, odmah nakon tragedije Aleka Boldvina i oružara saslušala je policija, a portparol kancelarije šerifa u Santa Feu izjavio je da niko nije uhapšen, niti zadržan u pritvoru, kao i da se „istraga nastavlja“.

Bonus video:

Prvi snimci sa mesta nesreće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar