Alek Boldvin Foto: Angela Weiss / AFP / Profimedia

Pištolj iz kojeg je glumac Alek Boldvin ispalio metak tokom jučerašnjeg snimanja filma "Rust" i usmrtio snimateljku, predao mu je pomoćnik reditelja koji mu je rekao da je "oružje bezbedno", stoji u sudskom zapisniku.

Neimenovani pomoćnik reditelja nije znao da je rekvizit napunjen bojevom municijom i pre jučerašnjeg snimanja scene je potvrdio glumcu Aleku Boldvinu da je pištolj prazan uzviknuvši „hladan pištolj“, navodi se, kako prenosi BBC, u zapisniku.

Snimateljka Halina Hačins smrtno je pogođena u grudi, a reditelj Džoel Souza, koji je stajao iza nje, ranjen je, a potom prebačen kolima hitne pomoći do bolnice gde mu je ukazana pomoć. Souzi, 48-godišnjem sineasti, bilo je povređeno rame, ali je ubrzo pušten iz bolnice.

U policijskom zapisniku, koji je zaveden u sudu u Santa Feu u Novom Meksiku, na lokaciji na kojoj je sniman vestern film „Rust“, stoji da je Boldvinova krvava odeća uzeta kao dokazni materijal zajedno sa pištoljem. Takođe, policija je iz fundusa filmske ekipe uzela svu municiju i oružje.

Lokacija na kojoj se desila tragedija Foto: Roberto E. Rosales / Zuma Press / Profimedia

Među rekvizitima ima i naoružanja koje uopšte ne može da ispaljuje metke, jer je izvađena udarna igla, ali na snimanjima se koristi i pravo naoružanje koje se puni blank mecima.

Boldvina, 63-godišnjeg glumca policija je odmah saslušala, ali uprkos smrti snimateljke i ranjavanju reditelja, policija još uvek nije podigla optužnicu.

Iako do sada nije poznato koji je tačno tip oružja korišćen na snimanju filma „Rast“, nadležni u Novom Meksiku naveli su da je pomoćnik reditelja filma samo dograbio jedan od tri pištolja koje je oružar stavio na sto, odneo ga Aleku Boldvinu i rekao mu „hladan pištolj“. To u žargonu znači da u oružju nije bilo municije i može bezbedno da se koristi za snimanje scene, preneo je BBC.

Podsetimo, u prvom obraćanju javnosti nakon tragedije Alek Boldvin kazao je kako „ne postoje reči koje bi izrazile tugu zbog smrti Haline Hačins, supruge, majke i voljene koleginice“.

Bonus video:

Prvi snimci sa mesta tragedije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare