Foto: KCS / KCS Presse / Profimedia, Instagram/peca.chanchovac, Mark Sagliocco / Getty images / Profimedia

Nažalost, to je moj kolega, i teško mi je da kažem-on je kriv. Ali, Alek Boldvin je samo izvršilac tog užasnog dela, ali nije kriv za tragediju, kaže za Nova.rs Petar Vasiljević Čanča, oružar i profesionalac zadužen za specijalne efekte na brojnim domaćim i inostranim serijama i filmovima, koji u subotu biti gost emisije "Probudi se".

Smrt snimateljke i ranjavanje reditelja jutros na setu vesterna „Rust“ u Nju Meksiku, do kojih je došlo kada je Alek Boldvin opalio iz pištolja rekvizite, desila se, najverovatnije, zato što je korišćen pravi metak, kaže za Nova.rs Petar Vasiljević Čanča, oružar i profesionalac zadužen za specijalne efekte.

Da je u svom revolveru imao metak koji nije pravi, on bi samo eksplodirao, povredio Boldvinovu ruku, možda i otkinuo i povredio pride još dosta ljudi. Povredio bi sve one koji su u neposrednoj blizini. Ali, ne bi mogao da prostreli snimateljku i rani još jedno lice, reditelja. Zato sam poprilično siguran da je opaljen pravi metak iz revolvera – naglašava naš sagovornik.

Običaj je da se na setovima ne koriste pravi metci, međutim ponekad postoje izuzeci. Pravi metak je donet, kako navodi Vasiljević, zato što glumci u kadru obično pune revolver. Oružari ih zato donose samo da bi služili za punjenje revolvera:

– Međutim, taj pravi metak mora, po pravilu, odmah da bude uklonjen. U ovom slučaju 99, 9 odsto sam siguran da je korišćen pravi metak. Desilo se da je snimateljka, koja je preminula, imala prostrelnu ranu. Taj metak je potom izašao iz nje i pogodio reditelja – reči su našeg stručnjaka, koji u svojoj filmografiji ima dosta naslova, od serije „Klan“, do filma „Nečista krv“.

Alek Boldvin mesto ubistva
Foto: Printscreen AP/Video

Boldvin, po mišljenju našeg sagovornika, kada je uzeo „rekvizitu“ u ruke gotovo sigurno nije bio svestan da je u revolveru pravi metak.

– Nažalost, Alek Boldvin je samo izvršilac tog užasnog dela. Ali, nije mogao nikako da zna. Jer, prvo i osnovno pravilo filmskih oružara jeste da se nikada ne nosi prava municija na set. Onome ko donese pravi metak na set treba odmah zabraniti da se bavi ovim poslom. Ali, problem je što mi ovde govorimo o Americi, i što u nekim državama, poput Teksasa, ljudi mogu da nose metak sa pravim oružjem u cevima. Da li je neko zamenio takozvane ćorke sa pravim, pa je oružar, nažalost, stavio pravi metak umesto ćorka, pokazaće istraga.

Može i da se desi, kako napominje naš sagovornik, da dođe do povrede i kad se koriste ćorci, ali…

– Kad opalite ćorak, vi vidite vatru, jer dolazi do sagorevanja gasova. I ćorci poseduju neku „energiju“. Primera radi, Boldvin je mogao da povredi, ali samo povredi snimateljku tako što bi joj prislonio pištolj uz telo i opalio. Ali, to je daleko bezazlenije nego da je koristio pravi metak.

Postoji, kako ukazuje Vasiljević, i treći „scenario“ kako se jutros odigrala ova tragedija, u kojoj je život izgubila snimateljka Halina Hačins, a reditelj Džoel Souza povređen:

– Moglo je nešto i da upadne u cev, tipa kamenčića, ili da se revolver napunio blatom, prašinom… I onda kad se okine blank metak, odnosno ćorak, kako ga svi zovu; mada to nije ćorak, jer je to metak koji nije opalio, dok je blank onaj koji ispucava samo zvučni i svetlosni efekat; iz čaure izlaze gasovi koji guraju taj kamenčić ili pesak ili blato, i oni se onda ponašaju kao projektil. Ali, to može nekoga samo da povredi i uđe pod kožu, međutim ne i da prostreli i rani još jednu osobu. Zato bih to, ipak, isključio.

Iako nehajno to priznaje, za tragediju nije kriv glumac, već onaj koji je bio zadužen za oružje na setu:

Nažalost, to je moj kolega, i teško mi je da kažem-on je kriv. Do poslednjeg momenta moram da stanem u zaštitu profesije i da ga branim, ali morao je da čuva municiju uz sebe non-stop. Osim toga, ako pogledate, bar na oko, taj metak se ne razlikuje od pravog. Izgledaju isto. To znači da je i zabunom moglo da dođe do tragedije. Zato je u svemu minimalna krivica Aleka Boldvina – kaže na kraju Petar Vasiljević Čanča, koji će u subotu biti gost emisije „Probudi se“ na TV Nova S.

Bonus video:

Mesto tragedije na snimanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare