Foto:Promo

Sajma knjiga u Beogradu neće biti ove jeseni, ali su novi naslovi svakako tu, navode domaći izdavači i najavljuju stotine izdanja koji garantuju vruću izdavačku jesen i uzbudljivo čitalačko iskustvo.

Mnogo je vremena prošlo u osluškivanju prognoza tokom leta da li će epidemiološka slika dozvoliti održavanje Sajma knjiga u oktorbru. Pokazalo se da je što zdravstveni, što ekonomski rizik prevelik, te da će umesto tradicionalne smotre na Beogradskom sajmu izdavači pribeći alternativnim rešenjima poput organizovanja „meseca knjige“ sa popustima u knjižarama i na drugim mestima susreta sa čitaocima. Knjige su u međuvremenu pripremane i štampane nesmanjenim tempom. Spremni su novi naslovi iz različitih oblasti, od beletristike do vrhunskih studija, od bestselera, preko modernih klasika do kapitalnih izdanja i knjiga za sva vremena.

Laguna

Iz „Lagune“, najveće domaće izdavačke kuće, za sam početak otkobra najavljen je izlazak „Tajne zajednice“ Filipa Pulmana, drugog naslova iz fantastičnog serijala „Knjige praha“,  a potom i knjiga „Oshajmski točak“ Marka Lorensa i „Grozničavi san“ Dordža R. R. Martina, te „Sestara po metli“ Terija Pračeta („Šmrk“ istog autora najavljen je za novembar). Do kraja meseca i u novembru ovaj izdavač priprema i još više od 50 naslova, među kojima su i klasici poput „Braće Karamazovih“ od Dostojevskog, „Čovek od poverenja“ Hermana Melvila, Defoov „Robinson Kruso“, kao i „Sakupljač“ savremenog klasika Džona Faulsa, te knjiga godine na mnogim listama američkih medija „Flajšman je u škripcu“ Tafi Brodeser-Akner i svetski bestseler „72 sata“ Andeša Runda.

Foto:Promo

Od izdanja domaćih autora tu su „Klevetnik“ Biljane Gojković, „Pročitano sa usana“ Ljubice Arsić, „Veličina sveta“ Branka Anđića, „Grešnik“ Dobrice Ćosića, prva knjiga iz trilogije „Vreme zla“ po kojoj se trenutno snima TV serija, kao i roman „O zlatu, ljudima i psima“ hrvatskog autora Josipa Mlakića, smešten u Bosnu 2084. godine.

 

Foto:Promo/Laguna

Za ljubitelje istorije tu su „Čovek koji je voleo pse“, fikcija o ubistvu Lava Trockog kubanskog pisca Leonarda Padure, ispovest Edija de Vinda „Poslednja stanica Aušvic“, kao i „Reči od mramora“, biografija Dragoslava Mihailovića iz pera nemačkog slaviste Roberta Hodela. Među izdanjima dokumentarne proze su i autobiografski zapisi kosmonauta Jurija Gagarina „Put do zvezda“, kao i biografija američke rok ikone Dženis Džoplin „Dženis – njen život i muzika“ Holi Džordž-Voren.

Foto:Promo/Laguna

Od izdanja namenjenih deci, ovaj izdavač priprema „Gosn Pingvin i izgubljeno blago“ Aleksa T. Smita, „Detinjstvo slavnih ljudi“ Petre Tekslove, „Budući Tesla, Zmaj Jova i Pupin“ Miloša Nikolića s podnaslovom „komedije za decu“, kao i „Cile, razmaženo pile“ Jovice Tišme, „Staško nestaško“ Ane Đokić, „Singi Lumba i Kockasta planeta“ Slavimira Stojanovića…

Vulkan

Ljubitelji poezije Halila Džubrana mogu u oktobru da očekuju čuvenog „Proroka i druga izabrana dela“ u izdanju „Vulkana“. U ovoj kući najavljuju i još jedno izdanje Andrićeve „Travničke hronike“.

Foto:Promo/Vulkan

Isti izdavač najavio je i roman „Zmajeve oči“ majstora horora Stivena Kinga, te bestselere „Moja divna žena“ Samante Dauning, „Neodoljiv“ Kristine Loren, „Gospodarica mog srca“ Eloize Džejms, „Možda bi trebalo da popričaš sa nekim“ Lori Gotlib, „Dan kada je Eva nestala“ poljskog autora Remigjuša Mroza, kao i „Tajnu izgubljenih priča“ Sedžal Badani.

Akademska knjiga

Novosadska „Akademska knjiga“ u osam svojih edicija priprema 31 naslov za jesen i završnicu 2020. godine. U ediciji „Savremeni roman“ biće objavljeni „Nesahranjena prošlost“ Lasla Vegela (u prevodu Arpada Vicka), „Petrograd“ Andreja Belog (u prevodu Milice Nikolić), „Zasad je dobro“ češkog autora Jana Novaka (u prevodu Jelene Đorđević), te roman klasika hispanoameričke književnosti Karlosa Fuentesa „Godine sa Laurom Dijas“ (u prevodu Bojane Kovačević Petrović).

U ediciji „Arhipelag“ očekuju se „Mitovi, snovi i misterije“ Mirče Elijadea (preveo Dušan Janić) i „Život i sudbina Isusa iz Nazareta“ Danijela Margere (u prevodu Svetlane Stojanović sa francuskog).

Tokom jeseni trebalo bi da izađe i dugo očekivana biografija velikog srpskog pisca „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“ iz pera Gorane Raičević, te biografija „Desimir Tošić: Između ekstrema“ Mijata Lakićevića.

Slavoj Žižek Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Poštovaoci Slavoja Žižeka će moći da pročitaju njegovu knjigu „Kao lopov u noći – kako misliti kapital“ u prevodu Darka Ilina sa slovenačkog, a u ediciji „Arcus“ su i ogled Novice Milića „Politička naratologija“, Ljiljana Radenović objavljuje delo „Sreća: filozofija i psihologija dobrog života“, Sandra Šćepanović studiju „Empedokle o ustrojstvu sveta i ljudskoj sudbini“, a izlazi i interesantno delo Adriane Zaharijević „Život tela. Politička filozofija Džudit Batler“.

Džudit Batler Foto:Susanne Schleyer / AKG / Profimedia

Isti izdavač objavljuje i knjigu nobelovca za ekonomiju Džozefa Štiglica „Narod, vlast i profit“ (u prevodu Ivice Pavlovića), a u okviru posebnih izdanja Solženjicinovo „Odeljenje za rak“ u prevodu Ivana i Jakše Kušana, „Tajne mišjesive sobe“ Tibora Varadija, „Triptih o pozorištu“ Dejana Čavića, „Putinov kontinent“ An Nive (u prevodu Olje Petronić sa francuskog), „Ideja moderne Srbije u socijalističkoj Jugoslaviji 1968-1972“ istoričara Milivoja Bešlina, te „Ko smo i kako smo ovde stigli“ sa podnaslovom „drevna DNK i nova nauka o ljudskoj prošlosti“ Dejvida Rajha, u prevodu Romana Balvanovića sa engleskog i „Sunovrat ruske kulture (1917-1922)“ Svetozara Poštića.

Uz još nekoliko izdanja u edicijama „Mozaik“ i „Horizonti“, pažnju privlači i studija „Holokaust, rat i transnacionalno sećanje: svedočanstvo iz jugoslovenske i postjugoslovenske književnosti“ norveškog slaviste Stejna Vervata.

Arhipelag

I izdavačka kuća „Arhipelag“ priprema više novih izdanja beletristike i stručne literature za jesen, među kojima se izdvajaju romani španskog pisca Havijera Serkasa „Gospodar senki“, Vadima Leventaja „Maša Regina“ i autobiografska proza Ljudmile Ulicke „Sveto smeće“, te zbirka novela „Prva i poslednja ljubav“ slovačkog autora Pavela Vilikovskog.

Pesnikinja Tanja Stupar Trifunović oglasiće se romanom „Satovi u majčinoj sobi“, pesnikinja Ana Ristović autorka je zbirke priča i eseja o predmetima koji su izašli iz upotrebe objedinjenih pod naslovom „Priče o nestajanju“, a kikindski pisac Srđan V. Tešin objavljuje „priče za decu i razmažene roditelje“ pod nazivom „Luka kaže“.

Iz „Arhipelaga“ najavljuju i istoriografske naslove „Globalna istorija“ Sebastijana Konrada i „Žena u okupiranoj Srbiji“ Ljubinke Škodrić, vezanu za period Drugog svetskog rata. Isti izdavač priprema i „Istoriju državnih finansija Srbije 1876 – 95“ Boška Mijatovića, kao i „Antibirokratsku revoluciju“ Nebojše Vladisavljevića, knjigu iz oblasti političke teorije o dešavanjima osamdesetih godina prošlog veka.

Kontrast

Beogradski „Kontrast“ priprema za jesen više od 20 novih naslova domaće, regionalne i prevodne književnosti različitih vrsta i žanrova. Od pisaca iz Srbije i regiona čitaoce očekuju romani „Koloseum“ žanrovskog pisca Željka Obrenovića, „Pod oba sunca“ Ognjena Spahića, „Ništa nije ničije“ Bojana Savića Ostojića i „Ispod majice“ Marije Ratković. Tisja Kljaković objavljuje knjigu ilustracija pod nazivom „Oni“, a tu su i knjige proze Magdalene Blažević „Svetkovina“ i Lejle Kalamujić „Zovite me Esteban i druge priče“, te zbirke pesama Dijale Hasanbegović „Neće biti djece za rat“ i Monike Herceg „Vrijeme prije jezika“.

Foto:Promo/Kontrast

Domaća publika srešće se prvi put na svom jeziku sa romanom dobitnika Eliotove nagrade za poeziju Oušna Vuonga „Na zemlji smo nakratko predivni“, romanima pesnikinje Ingerborg Bahman „Malina“, Magde Sabo „Abigel“ i delima „Ribe i zmajevi“ Undine Razdevičuite i „Zaslepljujuće: levo krilo“ Mirče Kartareskua. U pripremi su i „Elegije iz Oksopetre“ Odiseja Elitisa i poezije američkog pesnika Tonija Hoglanda „Psihoterapeut, bivši sveštenik, leči strah od Boga“.

Ovaj izdavač priprema i nova izdanja Kamijevog „Mita o Sizifu“ i romana Kormaka Makartija „Ovo nije zemlja za starce“, dok će ljubitelji fantastike moći da uživaju u romanima Ursule Legvin „Drugi vetar“, „Tehanu“ i „Pričama Zemljomorja“, te u romanu „Led (3)“ Jaceka Dukaja.

Foto:Promo/Kontrast

Među izdanjima ove kuće su i knjige iz psihologije i publicistike poput „Kada telo kaže ne“ i „Rasuti umovi“ Gabora Matea ili „Kako razmišljati kao rimski imperator: Marko Aurelije i filozofija stoicizma“, pa i „Prestanite da čitate vesti“ Rolfa Dobelija.

Booka

Beogradska „Booka“, nakon zamaha sa „Lažljivim životom odraslih“ Elene Ferante pred jesen i „Rodom“ Miljenka Jergovića nešto ranije, u jesen ulazi sa nekoliko novih naslova koji će nesumnjivo privući pažnju šire čitalačke publike. Već za koji dan izlazi „Urugvajka“ argentinskog romansijera Pedra Mairala, a slede „Lažne bajke“ koje zajedno potpisuju Mirjana Ognjanović i David Albahari (uz ilustracije Slavka Krunića).

Foto:Promo/Booka

Čitaoce „Moje borbe“ obradovaće i prvi od četiri toma lične enciklopedije Karla Uvea Knausgora pod nazivom „U jesen“ (pored prvog toma, tempiranog za ovo godišnje doba, isti izdavač najavio je i preostala tri dela, pa je prvi sledeći „U zimu“).

Ljubitelji priča Rumene Bužarovske, autorke zbirki „Moj muž“ i „Nikuda ne idem“, biće u prilici da se upoznaju i sa prozom nastalom pre ove dve knjige, pod naslovom „Osmica“.

Čarobna knjiga

„‘Čarobna knjiga’ nastavlja jakim tempom koji smo se trudili da održimo tokom čitave godine. Oktobar, novembar i decembar će umnogome ličiti na septembar u kom smo izdali 18 izvanrednih izdanja. Naravno, iako nema sajma knjiga ove godine, planiramo veliki broj noviteta“, navode u novosadskoj izdavačkoj kući.

Najatraktivniji naslov koji ovaj izdavač namerava da objavi je „Ikabog“, bajka Dž. K. Rouling sa ilustracijama dece iz Srbije, privode kraju serijal „Dina“ osmom knjigom „Peščani crvi Dine“, a pripremaju i drugi i treći nastavak španske „Trilogije Belom grad“ Eve Garsije de Urturi. Za ljubitelje horora (a i filma) tu je naslov „Puste duše“ koje potpisuje slavni meksički reditelj Giljermo del Toro.

„Čarobna knjiga“, poznata po stripovima, priprema za jesen i 25 novih naslova iz „devete umetnosti“, među kojima su i nastavci popularnih serijala Asteriks, Bluberi i Komanča. Ovaj izdavač najavio je i prva dva dela Snajderove verzija Betmena (The New 52) pod nazivima „Saga o Sovama“ i “ Smrt porodice“, a pripremaju i dvotomnog „Neznanca“ sa, kako kažu, „kompletnim Magnusovim opusom uz pregršt dodatnih materijala, skica i izvanrednih tekstova i intervjua u A4 formatu“.

Kreativni centar

Najpoznatiji domaći izdavač knjiga za decu i mlade priprema više naslova namenjenih različitim uzrastima, među kojima izdvajaju tri izdanja domaćih autora: „Jedrenjak u kukuruzu“ iz serijala „Gusar Dobrica“ Zlatka Vasića sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića, roman „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović namenjen starijim osnovcima u kojem mlada autorka kroz priču o odrastanju spaja elemente fantastike, horora i trilera, a za mlađe tinejdžere tu je i roman „Sve što (ni)sam želela“ Dragane Mladenović o kompjuterskom virusu koji iznenada prelazi na ljude.

Foto:Promo/Kreativni centar

Iz „Kreativnog centra“ za oktobar pripremaju i dve slikovnice Jasminke Petrović sa ilustracijama Ane Petrović „Idemo na more“ i „Gledamo u oblake“, namenjene deci od dve do četiri godine. U štampi je i „Srpsko engleska zb(i)rka“ za mlađe predškolce, kao i priručnik „Naučite jezik svog psa“ za ljubitelje životinja, zvučna knjiga „Peca voli Vivaldija“, muzičke knjige „Crvenkapa“ i „Tri praseta“, zbirka tekstualnih „Zadataka na dan 1“ za prvake…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar