Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Bezrezervno osuđujemo nasilje države koje je kulminiralo napadima u centru Beograda, kao i svaku vrstu manipulacije izbornim procesom, sprovođenje pritisaka i ucena, kupovinu glasova, inženjering biračkih spiskova, medijsku blokadu i urušavanje svih demokratskih principa i institucija, saoštila je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

NKSS precizira da smo svedoci kulminacije kriminalnih trendova u upravljanju državom i društvom „unutar kojih dolazi do identifikacije države, javnih institucija i državnih resursa sa interesom partija na vlasti“.

Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Ova asocijacija godinama ukazuje na različite vrste zloupotreba u polju kulture i korišćenja javnog budžeta za kulturu, što takođe po njihovom sudu dovodi do urušavanja institucionalnih potencijala, a sve zbog nekompetentnog upravljanja i partijske kontrole. 

Foto: Promo

– Nakon kolektivne traume tokom majskih nesreća, sazrela je svest da je naše društvo godinama uništavano vidljivim i nevidljivim oblicima režimskog nasilja, kriminalizacijom solidarnosti i empatije, opštom rasprodajom svih zajedničkih resursa i neprestanom propagandom koja je postala jedina funkcija velikog broja medija dostupnih svim građanima – navode iz NKSS.

Baš zbog toga pozivaju umetnice, umetnike, koleginice i kolege u institucijama, organizacije civilnog društva, radnice i radnike, sindikate, predstavnike svih relevantnih institucija, građanke i građane da se ohrabre i da ustanu protiv svakog nasilja nad demokratskim procesima i institucijama.

Pozivaju sve da se pridruže građanskim protestima, organizuju nenasilne akcije, performanse i intervencije u javnom prostoru i daju tako svoj doprinos borbi protiv daljeg urušavanja društva, naših institucija, manipulacije našim glasovima i ugrožavanja neopozivog prava na slobodu mišljenja, izražavanja i delovanja i poručuju: 

– Za očuvanje javnog interesa, prava slobodnog političkog glasa svih naših sugrađanki i sugrađana, javnih institucija i resursa! Za očuvanje javnog dobra za dobrobit svih građana!

Bonus video: Studenti blokiraju ulice zbog izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar