Maja Gojković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pogodbom s Ministarstvom kulture i ministarkom Majom Gojković na netransparentan način dodeljeno je u prošloj i ovoj godini oko 280 miliona dinara, tvrdi Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

Analize stručnog tima Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pokazale su neverovatne zloupotrebe u raspolaganju sredstvima iz javnog budžeta, pa su tako u periodu od 2018. do 2023. godine Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu Beograda podržali 336 projekata „fantomskih“ organizacija koje nemaju prethodne aktivnosti, ne bave se kulturom, osnovane su neposredno pred konkurs ili su im računi u blokadi. Tim organizacijama dodeljeno je više od 220 miliona dinara, podsetili su iz ove asocijacije na četvrtom po redu protestnom forumu ispred Ministarstva kulture, održanom prekjuče, na kojem su zatražili i transparentnu i odgovornu distribuciju javnih sredstava i rešavanje problema konkursnih kalendara koji onemogućavaju rad u polju umetnosti i kulture tokom čitave godine.

Ova analiza tima NKSS pokazala je i da su na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, u istom periodu, organizacije iz Beograda dobile su iz pokrajinskog budžeta više od 207 miliona dinara. Tri, kako ih nazivaju, „predatorske“ organizacije – „Zillion films“ Lazara Ristovskog, Beogradski festival igre Aje Jung i „Rasta International d.o.o“ Emira Kusturice dobile su u prethodnih pet godina više od 200 miliona dinara na konkursima Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Sekretarijata za kulturu Beograda dok je većina drugih organizacija dobijala grantove u iznosu od 150 do 500 hiljada dinara. Samo od Pokrajinskog sekretarijata dobile su u prošloj i ovoj godini 88 miliona dinara, 87,7, odnosno 36,6 milion dinara.

Na forumu umetnici su upozorili i na dodeljivanje sredstava mimo konkursa na osnovu diskrecionog prava ministra kulture. U odgovoru Ministarstva kulture na zahtev Asocijacije da se ovaj fond ukine, rečeno je da to nije moguće, jer se radi o sredstvima koja se dodeljuju „izuzetno važnim projektima koje nije bilo moguće unapred planirati“, kao i „za hitne intervencije i radova koji se mogu pojaviti tokom godine usled nepredviđenih okolnosti, elementarnih nepogoda i slično“.

Održan javni protestni forum ispred Ministarstva kulture Foto:Katarina Dragonjić

Međutim, na osnovu podataka o dodeljenim sredstvima na osnovu diskrecionog prava, pokazalo se, kako su naveli iz NKSS, da ništa od toga nije tačno, već da se radi o paralelnom „konkursu bez konkursa“ preko koga su finansirani redovni programi, festivali, filmski izdavački projekti. Analizom je utvrđeno da je preko 50 miliona iskorišćeno za finansiranje redovnih i već planiranih programa i gostovanja, više od 140 milona za produkcije novih programa, otkup radova i nabavke u institucijama, preko 70 miliona za finansiranje postojećih izdavačkih projekata i produkcije filmova, već podržanih kroz konkurse i tek nešto više od 15 miliona na ostale projekte, među kojima su i neki koji bi se mogli smatrati neplaniranim i hitnim. Ovim sredstvima je u 2022. i 2023. godini podržan 231 projekat u ukupnom iznosu od 280 miliona dinara kroz potpuno netransparentan proces pogodbe sa Ministarstvom kulture i samom ministarkom Majom Gojković.

Održan javni protestni forum ispred Ministarstva kulture Foto:Katarina Dragonjić

Zato je Asocijacija Nezavisna kulturna scena još jednom iznela zahtev za razvijanje i poštovanje konkursnih procedura koje bi omogućile transparentnu i odgovornu distribuciju javnih sredstava. Takođe, i hitno raspisivanje konkursa koji bi morali da budu realizovani do kraja godine za programe planirane za 2024. i time se omogućio rad u polju umetnosti i kulture u prvoj polovini godine.

Bonus video: Protest umetnika ispred Ministarstva kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar