Ko će biti srpski kandidat za Oskara – u trci sedam naslova

Kultura 18. nov. 202014:46
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Dragan Rakonjac/Arhiva/Tamara Markić/LIFFE/Ivan Dinć/Nova S/EPA/KAMIL KRZACZYNSKI

Sedam domaćih filmova prijavilo se za izbor srpskog kandidata za Oskara na konkursu završenom juče u Filmskom centru Srbije, potvrđeno je portalu Nova.rs u FCS-u.

Na konkurs su, kako nam je rečeno u FCS, stigle prijave za filmove „Otac“ Srdana Golubovića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Realna priča“ Gordana Kičića i „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića.

Za razliku od ranijih decenija, umesto Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN) izbor srpskog predstavnika za Oskara organizuje FCS i to po novim pravilima. Umesto komisije od 11 članova, o kandidatu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku izjašnjavaće se sedmočlana komisija. Za ovogodišnji izbor je, objašnjavaju u FCS, pronađeno „kompromisno rešenje“ i komisija će biti sastavljena od predstavnika četiri reprezentativna udruženja, člana UO Filmskog centra Srbije i „dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta“ na predlog UO.

AFUN će, navode u FCS, imati svog člana u komisiji, bez preciziranja njenog sastava. Novina pri izboru je i da će članovi komisije morati da se smenjuju svake godine, odnosno pravilnikom je predviđeno da sadašnji članovi komisije mogu ponovo nađu u ovom telu tek posle četiri godine pauze.

Komisija bi, prema našim saznanjima, trebalo da od 20. novembra svakog dana gledaju po dva filma u jednoj od sala Kombank dvorane, a rok za prijavu srpskog kandidata za Oskara je 1. decembar.
Dodela nagrada Američke akademije za film i umetnost je zbog pandemije odložena za 25. april 2021. godine, a Srbija može da na izbor za najbolji film na stranom jeziku kandiduje samo jedno ostvarenje.

Komentari

Vaš komentar