Sef-dirigent Gabrijel Felc potpisao novi ugovor sa Beogradskom filharmonijom
Šef-dirigent Gabrijel Felc potpisao novi ugovor sa Beogradskom filharmonijom Foto:Beogradska filharmonija/Foto Oksana Skendžić

Nemački maestro i šef-dirigent Gabrijel Felc potpisao je novi ugovor i ostaje na čelu orkestra Beogradske filharmonije do 2025. godine, saopštila je ova instutucija.

Felc je ugovor potpisao sa v.d. direktora Beogradske filharmonije Darkom Kostićem. Nakon potpisivanja ugovora Kostić je istakao da je ovo već peta sezona saradnje sa Felcom i da su „izuzetno zadovoljni trudom i radom koji je uložio u Beogradsku filharmoniju“.

Sef-dirigent Gabrijel Felc potpisao novi ugovor sa Beogradskom filharmonijom
Šef-dirigent Gabrijel Felc potpisao novi ugovor sa Beogradskom filharmonijom Foto:Beogradska filharmonija/Foto Oksana Skendžić

– To ste pokazali i vi prilikom glasanja sa impozantnih 93 odsto podrške, tako da nam je čast što potpisujemo novi ugovor za naredne tri godine sa našim šefom-dirigentom. Gabrijele, Beogradska filharmonija bira tebe, hvala što i ti biraš nas – kazao je Krstić.

Felc se zahvalio istakavši da u toj instituciji svi rade „zajedno vrlo emotivno“ i da je srećan što će imati još vremena za saradnju.

– Nadam se da ćemo imati odlične koncerte i biti zajedno u našoj novoj dvorani u Beogradu. To je naša sala koja je važna za kulturu i za Beogradsku filharmoniju koja će biti još kvalitetnija u novoj zgradi – naveo je Felc, čestitajući pride Kostiću što je izabran za v.d. direktora Beogradske filharmonije.

Podsetimo, Gabrijel Felc je šef-dirigent Beogradske filharmonije od sezone 2017/18, a takođe je muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije. Jedan je od najistaknutijih nemačkih dirigenata sa impresivnom karijerom u operskom i simfonijskom repertoaru. Pre Filharmonije poziciju šefa dirigenta vršio je u Štutgartu i Altenburg-geri.

„Za četiri godine u Beogradskoj filharmoniji postigao je mnoge uspehe i značajno uticao na kvalitet orkestra… Felc je postao miljenik, ostvarivši poseban odnos kako sa muzičarima tako i sa publikom, uz ispunjeno obećanje s početka mandata – da će naučiti srpski jezik“, saopštila je Filharmonija, podsetivši i na reči legendarnog dirigenta Zubina Mehte, koji je u julu, prilikom gostovanja u srpskoj prestonici istakao da je Beogradska filharmonija postala jedan od velikih evropskih orkestara:

– Felc je uradio izvanredan posao u poslednjih nekoliko godina. Ne mogu da se prepoznaju u odnosu na pre. Kao dirigent, veoma sam srećan svaki put kad se vratim i svi treba da podrže veličanstvenu Beogradsku filharmoniju – rekao je letos Zubin Mehta.

Bonus video:

Mehta na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar