Zubin Mehta KZŠ
Zubin Mehta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Došao sam te 1958. iz Liverpula vozom. Dug je to put bio. Stigao sam u sedam ujutru, napolju snežna oluja, niko me nije čekao - ovim rečima opisao je svoj prvi dolazak u Beograd proslavljeni dirigent Zubin Mehta koji će večeras nastupiti na Kolarcu sa Beogradskom filharmonijom.

„Bavim se najlepšim zanimanjem na svetu. Ja sam dirigent, stalno okružen svetom remek-dela i lepote“, zapisao je u knjizi „Partitura mog života” slavni indijski dirigent Zubin Mehta koji će večeras (20) nastupiti sa Beogradskom filharmonijom na Velikoj sceni Kolarca.

– Gajim posebna osećanja spram ovog mesta – poručio je čuveni maestro na susretu sa beogradskim medijima nakon dolaska u Beograd.

Mehta je poslednji put bio u Beogradu 2017. godine, kada je održao veliki koncert sa Beogradskom filharmonijom na Ušću, a večeras će na sceni Kolarca po deseti put predvoditi ovaj orkestar.

Zubin Mehta KZŠ
Zubin Mehta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Upravo je scena Kolarca bilo mesto gde se pre više od šest decenija, još na početku karijere, dokazivao kao dirigent. Iako je u Beogradu bio toliko puta Zubin Mehta se prisetio svog prvog boravka u našem gradu daleke 1958. godine:

– Došao sam ovde kao student na razmeni. Moj kolega i prijatelj sa klase Borislav Pašćan otišao je u Beč, a ja u Beograd. A u ovde sam došao iz Liverpula vozom. Dug je to put bio. Stigao sam u sedam ujutru, bio je novembar, sve je bilo zaleđeno – seća se maestro.

No, kada je stigao u Beograd, sačekalo ga je neprijatno iznenađenje.

– Ili nikog nisam obavestio o vremenu svog dolaska, ili je došlo do nekog nesporazuma, ali niko me nije sačekao na stanici. Seo sam u taksi i zaputio se do Jugokoncerta. To je bilo jedino ime koje sam znao – Jugokoncert. Ali, bilo je 8.30 ujutru i Jugokoncert je bio zatvoren. A napolju snežna oluja. Pošto je novac u to vreme bio presudan, rekao sam taksisti da ode. I čekao sam, čekao…Nisam znao ni u koji hotel treba da odem, ništa, jedino Jugokoncert. Znate, tada nismo imali telefone, mejlove – pojasnio je dirigent.

I posle silnog čekanja na ulici, po mrazu, konačno je neko došao da otvori Jugokoncert, a mladi Mehta uspeo je da uđe unutra da bar malo zagreje zaleđene prste.

– Naravno, sekretarica nikad pre nije čula za mene. Tek sat vremena kasnije pojavio se neko na višem položaju koji me je prepoznao, pozvao mi taksi i rekao taksisti ime hotela u kome treba da odsednem.

Uprkos početnoj „neprilici“ njegov prvi boravak u Beogradu završio se bolje nego što je sanjao. Usledila je proba na Kolarcu i prvi put je dirigovao Debisija, Berlioza…

– Fantastično sam se proveo, orkestar me je divno tretirao. Znate, kao mlad dirigent obično dobijete šansu da vas neko pozove jednom. A da vas drugi put pozovu da dirigujete, to je već težak deo. Ali, direktoru Jugokoncerta gospodinu Bjediću toliko sam se svideo i ostvarili smo takav uspeh da mi je organizovao turneju po Jugoslaviji dve godine kasnije. I 1960. godine, osim Zagreba, obišao sam sve gradove – Skoplje, Sarajevo, Ljubljanu i naravno Beograd. Dobro sam upoznao vašu bivšu zemlju – objasnio je Mehta.

Naročito se tada, kako je istakao, lepo proveo u Ljubljani, gde ga je tamošnji koncertni menadžer, koji se prezivao Lipovšek, vodio u Postojnsku jamu u kojoj su ga oduševili stalaktiti, ali ne i to što su partizani digli deo jame u vazduh jer su Nemci tamo za vreme rata držali municiju. Isti taj Lipovšek pozvao ga je i u svoj dom.

– A tamo je bilo desetoro dece koji su trčali uonaokolo… I mnogo godina kasnije dirigovao sam Vagnera u Bečkoj operi, a Marijana Lipovšek, jedna od njegovih desetoro dece, bila je glavni sopran…

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare