Foto: Netflix, JTBC

Priče o dizačici tegova, o putovanju jednog voki-tokija kroz vreme, elitnim korejskim fakultetima, raspevanim lekarima, i sve to iz zemlje iz koje nam dolazi, poslednjih nedelja, najgledanija serija na svetu "Skvid gejm"... Ove korejske serije čekaju na vas!

Odgovor 1988 (Reply 1998)

Serija Reply 1988 Foto: Netflix

Radnja serije „Odgovor 1988“ počinje u godini kada je Južna Koreja bila domaćin Olimpijskih igara i prati živote pet prijatelja u kvartu Sangmun-dong u severnom Seulu: bezbrižnog Deok-sana, problematičnog Dong-rijonga, studentkinju koja se bavi manekenstvom Sun-vu, prgavog Jung-hvana i Čoija Taeka, povučenog igrača strategijske igre Baduka (Go).

Teško je tvrditi s preciznošću zbog čega se Odgovor 1988 smatra jednom od najboljih i najomiljenijih korejskih serija svih vremena. Mnoštvo pop-kulturnih referenci iz 80-tih godina prošlog veka, duhovitost i toplota prijatno će vas uvući u šarmantnu, nostalgičnu priču. Ne želimo da spojlujemo, ali na kraju dolazi do neočekivanog obrta.

Čuvar: Usamljeni i veliki bog (Guardian: The Lonely and Great God)

Fantastična ekranizovana romansa koja, takođe, uživa reputaciju jedne od najboljih korejskih serija svih vremena. Ova serija iznedrila je rekordni broj mimova, što je možda presudno za njenu popularnost. Ipak, ne treba zaboraviti i poznati glumački tandem koji je sigurno doprineo uspehu serije.

Na samo početku upoznajemo usamljenog i velikog boga Kim Šina, poznatog i kao Goblin, koji nakon 900 godina života, pokušava da pronađe nevestu ljudskog roda i na taj način pokuša da oslobodi svoju dušu. Na trenutke vrlo provokativna, ova serija nudi simpatičnu kombinaciju besmrtne ljubavi, dopadljivog „kosača“ i mnoštvo razigranih duhova.

Bolnička plejlista (Hospital Playlist)

Serija Hospital playlist Foto: Netflix

Od režisera serije „Odgovor 1988“, Šin Von-hoa, serija „Bolnička plejlista“ prati život pet prijatelja lekara u 40-im godinama, koji se poznaju od studentskih dana, i njihovu borbu s poteškoćama s kojima se suočavaju na profesionalnom polju.

Da ne bi podlegli svakodnevnom pritisku i ogromnoj količini stresa kojem su konstantno izloženi, glavni junaci osnivaju bend. Njihove pesme na kraju svake epizode su pravi mali biseri, obojeni dozom humora.

Dobro došli u Vaikiki (Welcome to Waikiki)

Šta se dešava kada tri prijatelja: ambiciozni filmski reditelj, glumac pred kojim je blistava karijera (sa svim mogućim vezama koje ne želi da iskoristi) i pisac u kreativnoj krizi, odluče da otvore pansion i u tome im se pridruži samohrana majka s bebom?

Ako želite mali otklon od teških tema ili romantičnih komedija, ova serija će za vas biti prava poslastica! Uprkos osećanju bezbrižnosti koje preovlađuje, serija se bavi i ozbiljnim temama odrastanja, osvarenju ciljeva i pronalaženjem prave ljubavi.

Skaj zamak (SKY Castle)

Serija Sky castle Foto: Netflix

Ova priča o moći, prestižu i privilegijama premijerno je prikazana 2018. godine i tom prilikom izazvala je debatu širokih razmera o akademskom pritisku s kojim se suočavaju studenti u Južnoj Koreji. Drama prati grupu dobrostojećih, uglednih porodica i njihovu surovu međusobnu borbu za upis dece na najprestižnije korejske univerzitete – Nacionalni Univerzitet u Seulu, Korejski Univerzitet i Univerzitet Jonsei.

„Skaj zamak“ druga je najgledanija serija u istoriji korejske kablovske televizije. Svakako, serija vredna pažnje.

Klasa Itevon (Itaewon Class)

Serija Itawon class Foto: JTBC

Smeštena u Itevon, najživopisniji i najšerenolikiji kvart Seula, poznat kao „četvrt stranaca“, priča u svojoj biti govori o zloupotrebi moći bogataša i borbi protiv nepravde.

Naravno, priča ne bi bila potpuna da se u centru pažnje ne nalazi ljubavni trougao oko kojeg je postavljen zaplet.

Nakon što je greškom poslat na odsluženje zatvorske kazne na tri godine, Park Se-đun mašta da jednog dana s prijateljima otvori lanac najuspešnijih restorana u Južnoj Koreji. To mu polako polazi za rukom.

Signal

Signal nije samo još jedna tipična krimi priča s predvidljivim krajem. Zasnovana na događajima iz stvarnog života, doduše romansirana, ova serija prati policijskog istražitelja koji uz pomoć misterioznog voki-tokija uspeva da ostvari komunikaciju sa detektivom iz 1989. godine.

On sa svojom koleginicom pokušava da reši slučaj nestanka star 15 godina.

Dobro došle, dvadesete! (Hello, My Twenties!)

Iako bi naslov mogao zvučati bezbrižno, ovo je promišljen, introspektivan i dirljiv prikaz sestrinstva. Serija prati grupu dvadesetogodišnjakinja na fakultetu i njihovo sazrevanje iz epizode u epizodu baveći se životnim zavrzlamama, porodičnim i finansijskim pritiscima i raskidima ljubavnih veza.

Likovi u seriji potiču iz različitih sredina, ali je njihova ljubav i briga jednih za druge veoma snažna. Moto serije jeste da je prijateljsvo više oslonjeno na razlike, nego na sličnosti.

Čarobna dizačica tegova Kim Bok Jo (Weightlifting fairy Kim Bok Joo)

Nije jednostavno pronaći simpatičnu protagonistkinju kao što je Kim Bok-jo. Dizačica tegova na fakultetu za fizičku kulturu, urnebesna, ljubazna i odana, uplovljava u novu ljubavnu vezu s kolegom plivačem. Hemija koja se stvorila između dva glavna junaka je neverovatna, a u fokusu serije nalazi se priča o punoletstvu.

Zato što je ovo moj prvi život (Because This Is My First Life)

Serija Because this is my first life Foto: Netflix

Kada, prepušten kolotečini, Nam Se-he, dizajner, upozna Jun Ji-ho, scenaristkinju koja odjednom napušta roditeljski dom, sve liči na sudar različitih svetova. Međutim, kako priča odmiče, bićete prijatno iznenađeni ovom nesvakidašnjom romansom glavnih junaka.

Interesantno je napomenuti da je jedna od glavnih karakteristika serije dobra razrađenost njenih sporednih likova. Naime, jedna od junakinja serije je Vu Su-dži, zaposlena u velikoj korporaciji prepunoj mizoginih muškaraca. Preko njenog lika autori serije pokrenuli su pitanje seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.

Bonus video: Trejler za seriju „Vreme Zla“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare