Squid games Foto: Noh Juhan | Netflix/Netflix

„Zašto likovi serije ‘Squid Game’ pričaju na engleskom jeziku koji je tako loš?“ Pitao se jedan nedavni naslov, ponavljajući doživljaj stotinu tvitova i memova. Krivci su „VIP-ovci“- četiri milijardera koji govore engleski i nose maske.

“Squid Game” je najpopularnija serija na svetu, pa zašto glumci koji pričaju na engleskom zvuče kao da čitaju preko Gugl prevodioca, pita se “Gardijan”.

“Squid Game” je senzacija. Nasilna korejska serija koja meša nostalgiju za detinjstvom sa ogromnom količinom smrti, nadmašila je sva očekivanja da postane najuspešnija stvar u istoriji Netfliksa. Serija je preko noći od svojih glavnih glumaca napravila svetske zvezde. To jest, uz nekoliko značajnih izuzetaka.

Squid games Foto: Noh Juhan | Netflix/Netflix

„Zašto ‘Squid Game’ na engleskom jeziku izgleda tako loše?“ Pitao se jedan nedavni naslov, ponavljajući doživljaj stotinu tvitova i memova. Krivci su „VIP-ovci“- četiri milijardera koji govore engleski i nose maske, koji posmatraju akciju izdaleka, kladeći se na ishod pokolja. Negativnim kritičarima se čini da su VIP glumci u “Squid Game -u” besmisleni. Ali ko su ljudi iza maski?

„Napisao sam više knjiga o Bitlsima od bilo koga na ovoj planeti!“ kaže Džefri Đulijano, jedini član grupe koji je skinuo masku (zajedno sa ostatkom odeće) u seriji. Đulijano je angažovan nakon što je impresionirao producente ulogom u korejskom horor nastavku “Hotela za Busan”, ali je pre toga bio najpoznatiji kao autor. Napisao je 32 knjige o Bitlsima, uključujući i onu zbog koje je Olivija Harison napisala pismo “Gardijanu” u kojem se navodi: „Pogled na lice Džefrija Đulijana dovoljan je da napravi bilo koga osamljenikom.“

Što se tiče negativnih povratnih informacija o njegovoj ulozi u seriji, Đulijana to ne zanima.
„Ne žalim se, dušo!“ urla i gestikulira divlje. „Ja sam u najtraženijoj seriji na svetu. Upravo sam danas dobio mejl žene koja je rekla: „Pošalji mi svoj autogram.“ Pa sam i uradio, a dva sata kasnije poslala mi je fotografiju na kojoj je imala „Džefri Đulijano, VIP četvorka“, istetovirano preko podlaktice. Zastaje. „Bilo je i seksualnih poziva od muškaraca i žena.“

Squid games Foto: Noh Juhan | Netflix/Netflix

Danijel C Kenedi, koji igra VIP dvojku, ne oseća se tako slavljenički. U Koreji stalno glumi od 2014. godine, ali je otvoren u vezi sa kritikama sa kojima se suočio.

„Patim od ekstremne kliničke depresije, pa je to bio mali izazov“, šalje odgovor mejlom iz Seula tokom pauze u svom prepunom rasporedu snimanja. „U početku su me komentari potresali, ali s vremenom i udaljenošću i nekim iskrenim razmišljanjem o sebi sam bio u mogućnosti da filtriram povratne informacije u stvari koje mogu da iskoristim da poboljšam sledeći put, u odnosu na stvari koje dolaze kada ste deo projekta koji dobija globalno priznanje. “

Negde između ova dva pola nalazi se Džon D. Mičels, koji je igrao VIP jedinicu. Simpatičan, bradati pedesetogodišnjak, koji je zarađivao za život glumeći u Koreji poslednjih pet godina, obično vojna lica ili karijerne političare, Mičels najviše želi da stavi kritiku u kontekst.

„Mislim da je prva stvar koju treba razbiti je mit da nas samo pokupe sa ulice“, kaže Mičels, ističući da je svaka uloga koju je ikada odigrao došla do kraja dugog procesa audicije. Pored svog pojavljivanja na ekranu, Mičels takođe piše i režira, a ima i dugogodišnje iskustvo kao izvođač.

“Za svaku seriju je drugačije, ali glumci koji nisu iz Koreje često glume dijalog koji prevodi stranac – ponekad čak i Gugl prevodilac – tako da može da zvuči neprirodno “, kaže on. Iako glumci imaju slobodu da poprave nespretan dijalog, to se često dešava u poslednjem trenutku i dolazi sa dosta ograničenja.

„I često nemamo scenarije za ostali deo serije“, dodaje on. „Daju nam se samo naše scene, pa nemamo pojma o prirodi onoga što radimo”, žali se Mičels.

Bonus video: Dušan Kovačević – Ko to tamo snima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar