Squid game Foto: YOUNGKYU PARK / AFP / Profimedia

Sjajna serija o preživljavanju zaradila je Netfliksu 650 miliona funti. Ali stres zbog njegovog pravljenja koštao je kreatora Hvang Dong-hjuka šest zuba - i nije dobio nikakvu dodatnu platu. On otkriva porodičnu katastrofu koja je inspirisala njegovu hiper-nasilnu kapitalističku satiru.

Na pitanje da li ga je njegov zapanjujući uspeh učinio bogatim, kreator “Squid Game-a”, Netfliksove hit serije, Hvang Dong-hjuk se smeje iz svoje kancelarije u Seulu, piše novinar “Gardijana”. U distopijskoj drami o preživljavanju, misteriozna organizacija izaziva 456 igrača iz svih sfera života – svaki duboko u dugovima – da igraju seriju dečjih igara. Ko pobedi ide kući sa 4,6 milijardi vona (28 miliona funti). Ko izgubi, dobije metak u glavu.

Možda je Hvang sada bogat koliko i takmičar koji osvoji glavnu nagradu? „Nisam toliko bogat“, kaže on. „Ali imam dovoljno. Imam dovoljno da stavim hranu na sto. I nije da mi Netfliks plaća bonus. Netfliks mi je platio prema originalnom ugovoru.“

To izgleda nepravedno. Na kraju krajeva, 50-godišnji južnokorejski reditelj zaradio je stotine miliona za svoje poslodavce. “Squid Game” ranije ovog meseca pretekla je “Bridgerton” kao najuspešniju Netfliks seriju ikada. Prema dokumentima koji su procurili, produkcija serije od devet epizoda koštala je 15,5 miliona funti. Njegova zarada na to ulaganje je bila izvanredna. Smatra se da serija – za koju Netfliks procenjuje da je gledalo 142 miliona domaćinstava i povećala broj pretplatnika za 4,4 miliona – vredi 650 miliona funti za ova popularni servis za striming.

Squid game Foto: YOUNGKYU PARK / AFP / Profimedia

Možda je Hvang trebalo da pregovara o klauzuli koja se odnosi na performanse posebno jer su mu kreiranje, pisanje i režija izazvali toliko stresa da je izgubio šest zuba u tom procesu. „Bilo je fizički, psihički i emocionalno iscrpljujuće. Stalno sam imao nove ideje i revidirao epizode dok smo snimali, tako da se količina posla umnožavala.”

Ideja za “Squid Game” proizišla je iz porodične situacije Hvanga 2009. godine, nakon globalne finansijske krize koja je teško pogodila njegovu domovinu. „Bio sam teškom finansijskom problemu jer se moja majka povukla iz kompanije u kojoj je radila. Bio je jedan film na kojem sam radio, ali nismo uspeli da dobijemo finansije. Tako da nisam mogao da radim oko godinu dana. Morali smo da dižemo kredite – moja majka, ja i moja baka.”

Foto: Promo/Netflix

Hvang je tražio olakšanje u seulskim strip kafićima. „Čitao sam Battle Royal i Liar Game i druge stripove o igricama za preživljavanje. Povezao sam se sa ljudima u njima, koji su bili očajni za novcem i uspehom. To je bila niska tačka u mom životu. Da postoji ovakva igra preživljavanja u stvarnosti, pitao sam se, da li bih joj se pridružio da zaradim novac za svoju porodicu? Shvatio sam da, pošto sam bio filmski stvaralac, mogu da unesem svoj dodir u ovakve priče, pa sam počeo da radim na scenariju.”

Nacrtao je verziju oznake koju je igrao kao dečak pod nazivom igra lignje, nazvanu po raznim oblicima delova tela lignje koji su bili nacrtani na bilo kom polju na kome se igralo. „Nekada sam bio dobar u probijanju puta do glave lignje“, kaže Hvang. „Morao si da se boriš da pobediš.“

Bonus video: Mirjana Narandžić i Katarina Kinđić – Treba li da nas plaši gledanost serije „Squid Game“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare