Fenomen serije „Squid Game“: Turnir smrti ruši sve rekorde

Kultura 07. okt. 202122:18 > 22:19
Podeli:
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ako vaš stomak može da podnese prvu epizodu, ono što vas čeka je fantastično napisan horor-triler.

Među najpopularnijim naslovima u svetu trenutno je južnokorejska triler serija „Squid Game“ sa uznemirujućim konceptom i doslovnim prevodom „Igra lignji“. Kontroverzna serija se na platformi pojavila pre par nedelja i o njoj se sve više priča. Kako stoje stvari, grabi prema prvom mestu najgledanijih Netfliks serija u istoriji, i premašiće po gledanosti „Bridžerton“ kao i „Casa de Papel“.

Foto: Promo/Netflix

Seong Đi Han je zavisnik od kockanja koji očajnički želi da izdržava ćerku i bolesnu majku. Pošto prihvati poziv od misteriozne organizacije da učestvuje u dobro plaćenoj igri sa visokim ulozima, on shvata da je ušao u turnir smrti i da će samo jedan od učesnika preživeti. 456 očajnika učestvuje u toj igri gde kroz šest interpretacija dečijih igara treba da prežive i osvoje ono što za njih znači životni obrt – 39 miliona dolara.

Pisac i reditelj Hvang Dong Hjuk demonstrira da ima dosta mašte kada je reč o samom takmičenju, od mehaničkih naprava do kostima, piše „Empajer“.

Neprijatelji su najrazličitiji ljudi, od ganstera sa tetovažom pištolja na licu do onog koji planira da od novca odvede porodicu preko granice. Iako nam reditelj nije rekao ništa novo o siromaštvu i borbi za opstanak, njegov scenario, dijalozi i likovi donose dosta uživanja u gledanju.

Foto: Promo/Netflix

Iako možda nećemo ponovo doživeti eru popularnosti jedne serije kao što je bilo sa „Igra prestola“, ova serija pretenduje na nešto slično iako nije imala marketing ili pres konferencije pre emitovanja u Americi, piše „US tudej“.

Podseća na japanski film „Kraljevska bitka“ iz 2000, o deci koja su prinuđena da se bore za život od strane totalitarističke vlade, a liči i na seriju „Igre gladi“. Serija ima karakter socijalne kritike, posebno kada se otkrije da su organizatori i posmatrači bogati. Glavni junak je pritom osoba koja je napustila Severnu Koreju radi boljeg života, a naišla je na istu očajnu situaciju. Koloritnost serije je vrlo važna estetski, kao da su junaci iz stvarnosti prešli u Oz. Serija je stvorena za bindžovanje, jer kraj svake epizode vas navodi da pogledate sledeću.

Ako vaš stomak može da podnese prvu epizodu, ono što vas čeka je fantastično napisan horor-triler, piše „Gardijan“. Ovo je prva korejska serija koja je dosegla vrh popularnosti na striming platformama u Americi, a trenutno je broj jedan u Engleskoj.

Serija se najbolje može uporediti sa filmom „Parazit“. Posebno mesto u seriji imaju prikazi noćenja učesnika u igri u spavaonicama gde se međuljudske veze stvaraju kao i sukobi, i upravo taj deo može biit šokantniji od same igre. Vrlo promišljeno, serija dotiče kulturnu opsesiju igrama. Kroz ovaj svet reditelj postavlja nesavladivu dilemu – da li biste izdali prijatelja da sačuvate vlastiti život.

Koreja osvaja svet

„Squid Game“ je istovremeno postala hit u čak 90 zemalja, a to je ujedno prvi korejski televizijski proizvod koji je pokorio ne samo Ameriku nego i Veliku Britaniju, piše Nenad Polimac iz zagrebačkog „Jutarnjeg lista“. „Netfliks“ se očigledno igra svojevrsnog globalnog kulturnog ambasadora. Prvo je špansku seriju „Casa de Papel“ pretvorio u megahit, zatim se francuski „Lupin“ probio na prvo mesto Netfliksovih izdanja u Americi, a sada je i Južna Koreja dobila dostojnog reprezentanta. To nisu očekivali ni šefovi te striming platforme, priznali su: „Toliko veliki odjek serije i nas je iznenadio“.

Bonus video: Trejler za seriju „Kljun“

Komentari

Vaš komentar