Foto: Narodno pozorište/Promo

Stvaralaštvo Virdžinije Vulf, roman "Orlando" i moguće interpretacije ovog kompleksnog dela tema su predavanja koje će održati profesorka Filološkog fakulteta Biljana Dojčinović, u četvrtak 15. aprila u 18 časova na sceni "Raša Plaović", saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Predstava „Orlando“, u režiji Bojana Đorđeva i adaptaciji Tanje Šljivar i Gorana Ferčeca, nedavno premijerno izvedena, povod je za ovo predavanje. Težnja programske celine „Platforma“ je da se otvore nova polja tumačenja i dijaloga sa publikom i da se istraži kontekst u kome, ili uprkos kome, predstave nastaju, navodi se u saopštenju i dodaje da će predavanje biti prenošeno uživo na onlajn kanalima Narodnog pozorišta u Beogradu na Jutjubu i Fejsbuku.

Biljana Dojčinović je redovna profesorka na Кatedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Jedna je od osnivačica Centra za ženske studije u Beogradu, kao i Indok centra Asocijacije za žensku inicijativu. Glavna je urednica „Genera“, časopisa za feminističku teoriju, od 2002. do 2008. Od 2009. članica upravnog odbora COST Action IS0901, Women Writers in History: Toward a New Understanding of European Literary Culture (2009–2013). Od 2011. rukovoditeljka istraživačkog projekta Кnjiženstvo – teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine. Objavila je knjige „Ginokritika: Rod i proučavanje književnosti koju su pisale žene“ (1993), „Odabrana bibliografija radova iz feminističke teorije/ženskih studija 1974-1996“ (1997), „Gradovi, sobe, portreti“ (2006), „GendeRingS: Gendered Readings in Serbian Women’s Writing (CD)“ (2006), „Кartograf modernog sveta“ (2007), „Susreti u tami: uvod u čitanje Virdžinije Vulf“ (2011) i „Pravo sunca: Drugačiji modernizmi“ (2015).

Izdanja koja je uredila, samostalno ili u saradnji u okviru projekta Кnjiženstvo, mogu se videti i na sajtu specijalizovanom za izučavanje književnosti, roda i kulture.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar