Foto: N1

Jedna porodica je izbačena iz stana na ulicu, jer nije imala novca da plati kiriju, što je epilog nebrige države za samostalne umetnike, koji su u vanrednom stanju ostali bez ikakvih prihoda.

To je na „Tviteru“ objavio glumac Narodnog pozorišta Hadži Nenad Maričić direktno se obrativši svima u Vladi Srbije.

– Danas je jedna porodica izbačena na ulicu iz svoga stana, jer su slobodni umetnici, roditelji malog deteta, i nisu imali mogućnosti da sebi obezbede kiriju. Nećete vi nikome pomoći. Mi ćemo im pomagati, a vi niste država i niste ova zemlja. Vi ste sramota i vi ste vrh dna – poručio je oštro Maričić.

Vlada Srbije je rebalansom budžeta predvidela 5,1 milijardu evra na ime ekonomske pomoći za saniranje posledica koronavirusa, ali ne samo što nije izdvojila ni dinara za sektor kulture i za samostalne umetnike, nego je i budžet resornog ministarstva smanjila za 2,7 milijardi dinara u odnosu na početak godine, saznaje portal Nova.rs.

Umetnička udruženja su još u martu, malo nakon što su ustanove kulture zatvorene, a programi i javne manifestacije otkazani, apelovala na Ministarstvo kulture i Vladu Srbije da se pronađe rešenje i pomogne umetnicima koji u datim okolnostima ne mogu da rade, zbog čega su egzistencijalno ugroženi.

Ministarstvo kulture je nedavno predložilo Vladi mesečnu pomoć od po 30.000 dinara za samostalne umetnike, kojih u Srbiji ima 2.373, međutim to nije naišlo na reakciju Ministarstva finansija, te je kultura u potpunosti izostavljena iz mera pomoći države.

Povodom Uredbe Vlade Srbije Ministarstvu finansija je pisalo i Udruženje dramskih umetnika tražeći odgovor na pitanje da li su prepoznali predlog Ministarstva kulture, dok u Koordinacionom odboru reprezentativnih udruženja smatraju da ne postoji svest o tome da umetnost potrebna društvu i da će se to loše vratiti i društvu i državi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare