Foto:EPA-EFE/PETER FOLEY

Slika "Portret mladića sa rondelom" Sandra Botičelija prodata je na onlajn aukciji za 92 miliona dolara. Ova slika stara pet i po vekova postala je tako najskuplje prodato delo italijanskog renesansnog majstora ikad.

Slika „Portret mladića sa rondelom“ (Portrait of a Young Man Holding a Roundel), nastala u periodu između 1470. i 1480. godine, prodata je na onlajn aukciji njujorškog ogranka Sotbija za samo pet minuta, postavši takođe jedan od portreta za koji je poslednjih godina izdvojeno najviše novca.

Primera radi „Portret Adele Bloh Bauer“ Gustava Klimta „otišao“ je 2006. godine za 87.9 miliona dolara, dok je Van Gogov prikaz doktora Gašea dostigao 82.5 miliona dolara.

Portret mladića sa rondelom Foto: Cindy Ord / Getty images / Profimedia

Jedan od najlepših portreta koje je Botičeli naslikao i uspeh koji je dostigao na aukciji prvi je indikator toga kakvo će stanje biti na umetničkom tržištu 2021. godine. Uoči prodaje, stručnjaci su izražavali sumnju u spremnost kolekcionara da izdvajaju milionske cifre za umetnička dela dok na tržištu još uvek vlada haos zbog pandemije koronavirusa, prenosi BBC.

I rekordna cifra koju je dostigao Botičeli znak je da će i slike drugih starih majstora biti jednako vrednovane, iako je trend u poslednje vreme da kolekcionari uglavnom kupuju novija, posleratna dela i ona sa potpisom savremenih umetnika.

Iako je Sotbi uoči javne prodaje „na sva zvona“ reklamirao sliku, opisavši je remek-delom kakvo se viđa „jednom u životu“ i simbolom renesanse u Firenci, opet je uspeh slike na kojoj je Botičeli dočarao plemića iz porodice Mediči neočekivan, ocenjuju stručnjaci.

„Portret mladića sa rondelom“ gotovo 200 godina bio je u posedu generacija jedne aristokratske velške porodice. A prvi put se na tržištu pojavio u 20. veku. Od četrdesetih godina prošlog veka bio je deo impresivne kolekcije Tomasa Mertona da bi 1982. na aukciji prodato za nešto više od milion dolara završivši u rukama američkog milijardera Šeldona Soloua. U međuvremenu je izlagana u Nacionalnoj galeriji u Londonu i njujorškom Metropolitan muzeju. A zahvaljujući ovoj onlajn javnoj prodaji prvi put je viđena u javnosti posle 40 godina.

Čitava aukcija održana je juče putem lajvstrima iz njujorškog sedišta Sotbija i trajala je svega pet minuta. Samo se dvoje kolekcionara nadmetalo za sliku, izvestio je „Njujork tajms“.

Uspehu je doprinelo i to što se dela Sandra Botičelija retko pojavljuju na aukcijama. Očekivalo se da će portret plemića iz slavne porodice Mediči, biti prodat za 80 miliona dolara, no dostignuta cena je za 12 miliona veća.

Postala je tako i najskuplje prodato delo renesansnog umetnika ikad, s obzirom da je dosadašnji rekord držala slika „Rockefeller Madonna“ prodata još 2013. godine za 10.4 miliona dolara.

Sandro Botičeli, rođen u Firenci 1444. ili 1445. godine i danas je jedan od najznačajnijih umetnika italijanske renesanse, a prevashodno je znan po svojim remek-delima koja krase firentinsku galeriju Ufici „Proleće“ i „Rođenja Venere“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar