Još jedna tura, film, Festival evropskog filma Palić, Palićki filmski festival
Foto: Festival evropskog filma Palić/Promo

Odabrani evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu i ostvarenja za decu od danas se prikazuju u subotičkom bioskopu "Eurocinema" kao svojevrsna uvertira u Festival evropskog filma Palić, koji će biti održan od 17. do 23. jula, saopštili su organizatori.

Predfestivalski program Festivala evropskog filma Palić, u okviru koje će u bioskopu „Eurocinema“ biti prikazane selekcije „Best of Europe“ i „Europe 4 kids“ trajaće do 9. jula.

Selekcija „Best of Europe“ donosi sedam filmova iz Rusije, Danske, Poljske, Nemačke, Švedske, Francuske i Češke koji su obeležili prethodnu godinu: „Časovi persijskog“ Vadima Perelmana, „Još jedna tura“ Tomasa Vinterberga, „Telo Hristovo“ Jana Komase, „Berlin Aleksanderplac“ Burhana Kurbanija, „O beskonačnosti“ Roja Andersona, „Istina“ Hirokazu Koreede i „Šarlatan“ Agnješke Holand.

Telo Hristovo, film, Festival evropskog filma Palić, Palićki filmski festival
Scena iz filma Telo Hristovo Foto: Festival evropskog filma Palić/Promo

I nova selekcija „Europe 4 kids“, čiji je cilj da najmlađu publiku privuče u bioskope, nudi sedam filmova za decu iz Nemačke, Norveške, Češke, Belgije, Švedske i Severne Makedonije. Pred publikom su naslovi: „Kućni patuljci – operacija kolačići“ Ute fon Munhov-Pol, „Kapetan Sabljozubi i magični diijamant“ Razmusa A. Sivertsena, „Pat i mat – majstorske avanture“ Mareka Beneša, „Moja porodica i vuk“, „Bezrepi Pele“ Kristijana Rajtelniusa, „Stela“ Stojana Vujičića i „Viking Vik i čarobni mač“ Erika Kazea.

Pored ovog predfestivalskog programa na centralnoj manifestaciji biće održana radionica „Kako se gleda film- mala škola bontona“ i prezentacija „Multi Most“, sa dečijim autorskim ostvarenjima.

Podsetimo, Filmski festival Palić osnovan je 1992, a od 2003. godine postaje Festival evropskog filma Palić. Festival, koji promoviše stvaralaštvo evropskih autora, proteklih godina posetili su Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl ali i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar