Radoslav Zelenović i Mirjana Karanović Foto: Ivica Vojnić/Promo

Ovogodišnje, 28. izdanje Festivala evropskog filma Palić, biće održano od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, saopštili su danas organizatori iz Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival koji se, za razliku od prošle godine, održava u tradicionalnom terminu, o čemu je Nova.rs već pisala,  odigravaće se na Letnjoj pozornici na Paliću, kao i bioskopima „Eurocinema“, „Abazija“ i „Lifka“. 

Palić narednog meseca publici predstavlja više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina, od čega će mnogi imati srpsku i regionalnu premijeru.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders“) za blogere, vlogere i influensere. Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa „Paralele i sudari“ i „Mladi duh Evrope“ na festivalu, i Bora Anđelić, filmski kritičar i nekadašnji umetnički direktor FEST-a.

Takmičarske filmske selekcije i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji „Paralele i sudari“, dok selekcija „Novi evropski dokumentarni film“, uvedena 2019, donosi najbolje dokumentarce. 

Palić, filmski festival Palić
Foto: Promo

Predfestivalski program, po tradiciji, otvoriće selekcija „Best of Europe“ sa evropskim filmovima koji su obeležili prethodnu godinu, a klasici sa Starog kontinenta biće prikazani u selekciji „Klasici na Trgu“ u otvorenom bioskopu na Trgu Slobode u Subotici. Uvodi se i novi program „Europe 4 kids“, sa sedam filmova za najmlađe.  

U čast dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, kao i prethodnih godina biće priređen Omaž program, kao i laureatu priznanja „Underground spirit“.

Selekcija „Novi mađarski film“ predstaviće najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je „Mladi duh Evrope“ selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama, a „Eco dox“ je baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. 

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije. 

Tokom 28. izdanja festival će publici u okviru pratećeg programa, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, ponuditi i brojne edukativne aktivnosti, dodaje se u saopštenju organizatora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar