Mirjana Karanović tokom prošlogodišnjeg izdanja Festivala evropskog filma na Paliću, održanog u septembru. Foto: Ivica Vojnić

Tradicionalne domaće filmske smotre, za razliku od lane, ove godine biće održane u svojim redovnim terminima, potvrdili su čelnici srpskih filmskih festivala za Nova.rs.

I dok su prošle godine zbog pandemije koronavirusa filmski festivali u Srbiji uglavnom bili prinuđeni da budu pomerani, odlagani, ili „odigravani“ u hibridnom obliku, za sada nema bojazni da je održavanje ovogodišnjih manifestacije ugroženo.

Svih sedam festivala (Palić, Vrnjačka Banja, Niš, FAF, LIFE, Šumadijski, Slika u pokretu) – koji su od pre neki dan postali članovi Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, potpisavši Memorandum o saradnji –  biće održano u dobro poznatim terminima.

Festival evropskog filma Paliću biće održan, kako je najavio Ilija Tatić, izvršni producent ove manifestacije, od 17-23. jula. Biće to 28. izdanje festivala, koji će, po tradiciji, biti posvećen evropskoj kinematografiji:

– Nadam se da ćemo moći da realizujemo sve planirane programe, i za razliku od prošle godine uz goste iz inostranstva na koje smo navikli. I na ovom festivalskom izdanju ponovo ćemo podjednako negovati i autorski, kao i eksperimentalne filmove, kratke i sve druge forme, i jednaku pažnju pokloniti jakim evropskim autorima kao i mladim snagama koje dolaze – precizirao je Tatić.

Ilija Tatić, Saša Milenković i Srđan Savić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Posle Palića publiku očekuje jedna od najstarijih filmskih smotri u nas, ona u Vrnjačkoj Banji. Festival filmskog scenarija traje punih 45 godina. Zbog toga će ovogodišnje izdanje, koje će biti održano od 13. do 18. avgusta, proteći u znaku velike godišnjice, kazao je za Nova.rs direktor ove smotre Saša Milenković, dodavši:

– Proslavićemo ga uz malo veći glamur, a festival će pratiti i zabavni karakter. Izuzetno će biti bogat i kvalitetan i prateći program. Od prošle godine ustanovili smo novu festivalsku nagradu „Mihićevo zlatno pero“, inače i Gran pri festivala. Taj Gran pri nosi ime Gordana Mihića, zato što je upravo on osvojio najviše nagrada na festivalu u Vrnjačkoj Banji – kazao je Milenković.

Nedelju dana kasnije, tačnije od 24. do 30. avgusta biće održan Festival glumačkih ostvarenja u Nišu Filmski susreti.

– Kao jedan od najstarijih festivala u Srbiji naša manifestacija će ove godine biti održana po 56. put. A reč je o smotri koja je još u doba stare Jugoslavije, uz Pulski filmski festival, bila najatraktivnija – podsetio je Srđan Savić, direktor niške filmske manifestacije.

Savić, Darko Bajić i Igor Stanković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Za 17. septembar zakazan je početak Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFE, koji postoji 14 godina, reči su reditelja i umetničkog direktora ove manifestacije Darka Bajića:

– Ovaj festival posvećen režiji prošle godine održan je u nekoj vrsti hibridnog oblika, čime je otvorena mogućnost da se proširi program manifestacije. Osnovali smo umetnički savet u kome se nalaze Teona i Lebina Mitevska, Hrvoje Hribar, Ina Stanović, Vinko Brešan, Aleš Pavlin i novi selektor Bojan Vuletić. To je jedna interesantna ekipa koja ima velikog iskustva. Program, koji nam je predstavio selektor, biće izuzetno bogat – imaćemo ćemo četiri do pet srpskih premijera – naglasio je Bajić.

Umetnički direktor podsetio je i da LIFE već četiri godine zaredom ima i konkurenciju studentskih filmova iz čitavog regiona, i da za tu festivalsku takmičarsku celinu dodeljuju nagradu koja nosi ime Radomira Baje Šaranovića:

– Želimo da mladi ljudi dođu u Leskovac, upoznaju se sa rediteljima koji su i glavni gosti festivala, upiju nova znanja. Razvijamo dalje novi program, započet prošle godine – „Divlji film“, koji obuhvata ostvarenja iz čitavog regiona ali i sveta, a simboliše ono što smo nazvali „oslobađanjem“ filmskog jezika – objasnio je Bajić.

Festival autorskog filma će u prvi plan staviti producente, a ove godine se vraća svojoj tradiciji – počinje poslednjeg petka u novembru, kazao je za Nova.rs Igor Stanković direktor ove manifestacije.

– FAF će biti održan od 26. novembra do 4. decembra, a relativna novina jeste da je umrežen sa Sarajevo film festivalom, kao i smotrama u Zagrebu i Herceg Novom. S obzirom da je FAF poslednji u nizu ovih festivala, bar po terminu održavanja, na njemu će biti dodeljena nagrada „European Discoveries“, za najbolje evropsko otkriće, što je nova selekcija na našem festivalu. Pored standardnog glavnog programa, biće nastavljeni tradicionalni susreti francuskih profesionalaca, a biće upriličena i selekcija filmova iz Kana. Filmska godina u regionu bila je sjajna i već imamo selektovane filmove iz Rumunije, Mađarske, a uveliko se radi na izboru članova žirija – kazao nam je Stanković.

Direktor Filmskog centra Srbuije Gordan Matić sa predstavnicima sedam srpskih filmskih festivala Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Šumadijski internacionalni filmski festival debitanskog filma, prema rečima Verice Nerić, izvršne direktorke, biće održan od 9. do 12. decembra u Knjaževsko – srpskom teatru.

Festival je zamišljen kao platforma za promociju debitantskog filma, što je danas retkost i u svetu. Pored glavnog programa, biće održan i prateći program kratkog metra „Nacionalna klasa“. Odlučili smo i da se nagrada za najbolji debitantski film dodeljuje od ove godine upravo glasovima publike – objasnila je Nerićeva.

Verica Nerić i Vladan Obradović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vladan Obradović, član odbora Srpske asocijacije snimatelja, koja organizuje festival „Slika u pokretu“ najavio je šesto izdanje ove smotre. Biće održano, kako je precizirao, u Kulturnom centru u Novom Sadu, od 15. do 18. decembra, podsetivši da je festival pokrenut kao tačka susreta svih kolega koje se bavi filmom, ali i da bi se publika upoznala sa značajem koji slika ima za filmsku umetnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar