Foto: Kulturni centar Beograd

Dobitnica nagrade "Lazar Trifunović" za 2021. godinu je Slađana Petrović Varagić, dok je dobitnica priznanja "Dius" Sonja Jankov, saopštili su iz Kulturnog centra Beograda.

Nagrada „Lazar Trifunović“ za 2021. koja se dodeljuje za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti u štampanim i elektronskim medijima i priznanje „Dius“ za najbolju autorsku izložbu priređenu u prethodnoj godini dodeliće se na svačanosti u petak 14. januara u 12 časova u KCB.

Žiri u sastavu: Ana Ereš, Stevan Vuković i Darka Radosavljević Vasiljević (dobitnici Nagrade „Lazar Trifunović“ za 2017, 1998. i 2004. godinu) je razmatrao predloge dospele na konkurs za nagradu za 2021. godinu, kao i mnoge druge javno dostupne doprinose kritičkom mišljenju o modernoj i savremenoj umetnosti koji su realizovani i objavljeni tokom godine. Fokusirajući se na poziciju, stanje i mogućnosti osavremenjivanja likovne kritike danas, žiri je većinom glasova doneo odluku da Nagradu „Lazar Trifunović“ dodeli Slađani Petrović Varagić, istoričarki umetnosti, kustoskinji i istraživačici u polju savremene vizuelne umetnosti, „za autorski osmišljen i kritički intoniran video serijal posvećen 58. Oktobarskom salonu“, koji je objavljen u četiri segmenta između 31. avgusta i 2. novembra 2021, a realizovan je u okviru šireg projekta „Kritika na delu“.

Žiri za dodelu Priznanja DIUS koji je radio u sastavu istoričara umetnosti i kustosa Maide Gruden, Saše Janjića i Nele Tonković, doneo je odluku da dobitnica Priznanja za najbolju autorsku izložbu u 2021. godini bude Sonja Jankov, za izložbu „(De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima“, održane u Kulturnom centru Pančeva, u periodu od 2. decembra 2020. do 2. januara 2021. godine.

Sonja Jankov (1985) je nezavisni kustos, trenutno doktorant Teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Volontirala je i radila u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (2012-2015) i spoljni je saradnik brojnih institucija i nezavisne scene u regionu.

Nagrada „Lazar Trifunović“ se sastoji iz plakete sa likom profesora Lazara Trifunovića, rad vajara Mihajla Paunovića, novčanog iznosa i izložbe koju lauret priređuje u okviru ciklusa „Kritičari su izabrali“ u Likovnoj galeriji KCB. Priznanje Dius sadrži diplomu strukovnog Društva i novčani iznos. Obe nagrade od osnivanja 1993. i 1994. godine podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.

Bonus video: Izložba kostima iz TV serije „Nečista krv“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar