Nagrada Lazar Trifunović, Foto: KCB/Promo

Nagrada "Lazar Trifunović" za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti za 2020. godinu dobile su istoričarke umetnosti Sofija Milenković i muzejski savetnik Gordana Stanišić, saopšteno je danas.

Sofija Milenković dobila je nagradu za studiju pod nazivom „Stranac u Parizu: kritička recepcija Save Šumanovića na pariskoj umetničkoj sceni od 1926. do 1928“, objavljenu u naučnom časopisu Zbornik Seminara za studije moderne umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2020.

Nagrada je pripala Gordani Stanišić za istorijsko-umetnički tekst „O crtežima Lazara Vozarevića u monografiji ‘Lazar Vozarević'“, izdanje Fonda Vujičić kolekcija, Beograd, 2020. i stručni tekst „Damjan na iskustvima Damjana“ u katalogu istoimene izložbe u Narodnom muzeju u Beogradu.

Gordana Stanišić, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Žiri za nagradu je radio u sastavu vanredni profesor Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu Jasmina Čubrilo, vanredni profesor Fakulteata muzičke umetnosti u Beogradu Nikola Dedić i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu Dragana Kovačić, a odluka je doneta jednoglasno.

Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti u protekloj godini dobile su dve izložbe „30. memorijal Nadežde Petrović: ‘Na jug, na jug! Idemo na jug!'“ koju je realizovala Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku i „Refleksije našeg vremena: Akvizicije 1993-2019“ koju je realizovao Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

Sarita Vujković, selektorka nagrađene izložbe „30. memorijala Nadežde Petrović“, Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nagrada se ravnopravno dodeljuje selektorki izložbe „30. memorijala Nadežde Petrović“ Sariti Vujković i autorskom timu izložbe Refleksije našeg vremena koji čine Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić.

Žiri Priznanja Društva činili su istoričari umetnosti i kustosi Maida Gruden, Nela Tonković i Saša Janjić. Odluka je doneta jednoglasno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar