Foto: Zadužbina Ilije M. Kolarca

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 17. januara u 19 časova biće otvorena izložba "Mora da je bio neki stvarno divan san" Luke Tripkovića.

Tripković rođen je 1989. u Valjevu. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je zaposlen na istom fakultetu. Objavio je dva romana koji su zapaženi od NIN-ovog žirija, a tekstovi su mu objavljivani u Nedeljniku, francuskom L’OBS , američkom Newsweek. Povremeno piše za nedeljnik Vreme. Radovi mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Foto: Zadužbina Ilije M. Kolarca

“Ideja kalifornijske kuće nije upisana u sliku kalifornijske kuće, kao što ni palma u dvorištu kalifornijske kuće nije upisana u ideju palme ispred kalifornijske kuće, jer ideje pripadaju idealnom poretku i dovršenim značenjima, dok se slike suprotstavljaju idealnom poretku bića i hijerahijskom poretku stvarnosti. Upravo nas time izazivaju slike Luke Tripkovića“, zapisao je pod naslovom „Ovo nije kuća“, filozof Ivan Milenković povodom predstojeće izložbe Luke Tripkovića i dodao:

„Geometrija i geometrijski oblici, zbog toga, svojevrsne su šifre koje nas pozivaju na tumačenje iz kojeg je isključeno naše znanje geometrije, a uglovi i perspektive nisu tu da bi nas, svojom geometrijskom neumoljivošću, uputili na stvarnost ideja koje bi, verujemo, slici morale da prethode – kalifornijske kuće nastale su krajem četrdesetih godina dvadesetog veka kao socijalni projekat za jeftino, a udobno stanovanje – već da bi nam ponudili odgonetku slike u istom pokretu u kojem nam, umesto poznatih prizora, nude šifre. U šifri se nalazi njena odgonetka”.

Izložba će biti otvorena do 4. februara 2023. godine.

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar