skulptura

Izložba skulptura "Moć metamorfoze" Nataše Kamaljević biće otvorena 19. maja s početkom od 19 časova u Galeriji "Nikola Radošević".

Postavku skulptura, koja će trajati do 29. maja u galeriji, na uglu Delijske i Uskočke, otvoriće istoričarka umetnosti Maja Škaljac Stanošević.

Keramoskulpture, koje Nataša Kamaljević predstavlja na prvoj samostalnoj izložbi „Moć metamorfoze“ nastajale su poslednjih nekoliko godina.

– Ideja vodilja za nastanak ove grupe eksponata je bila metamorfoza, kao preobražaj, promena, preobraćanje, pretvaranje. Jedinstvena svojstva gline u savršenoj korelaciji sa tehničkom izvedbom i maštom, doveli su autorku do uspešne realizacije svog prvobitno zamišljenog plana. Kao i mnogi umetnici (slikari, vajari, pesnici, pisci, muzičari, plesači) koji su glavnu inspiraciju za nastanak svojih velikih dela imali čoveka, dajući odgovore o njegovoj ulozi i svrsi postojanja na ovoj planeti, tako je i početna Natašina ideja za nastanak ovih skulptura bio Čovek. Čovek kao jedinka ili u sadejstvu sa drugim čovekom. Forme čistih linija, uzete iz prirode, geometrijskog ili apstraktnog sveta, u kojima se naziru ljudski oblici odaju senzibilitet i smer razmišljanja autorke. Opredelivši se za  monohromiju tj. crnu i belu boju, sugeriše nam da su boje za ovu vrstu radova suvišne i da bi one narušile efekat ekspresivnosti koji je želela da postigne. Glina u njenim veštim rukama je omogućila da se njena vizija otelotvori. Iako ne vidimo eksplicitno glavu,crte lica i udove, znamo da te skulpture predstavljaju čoveka – čoveka koji voli, koji pati, koji se raduje, koji se ljuti. Decentna u detaljima, stilizujući ljudske oblike uspešno je dočarala iluziju kretanja, dijaloga, nežnosti, ljubavi, usamljenosti. Neverovatna je ta moć koju umetnik ima dok stvara, kada u gledaocu izazove uzbuđenje i pobudi prisnost sa izloženim delima – zabeležila je Maja Škaljac Stanošević. 

Nataša Kamaljević Foto: Vukan Šukić/Promo

Istoričarka umetnosti je zaključila da ono što je nastajalo u intimnom prostoru ateljea umetnice na trenutak predaje beogradskoj publici u nadi da će prepoznati njenu želju da zavolimo čoveka u sebi i da ostanemo ljudi. 

Nataša Kamaljević, rođena 1978. godine u Gornjem Milanovcu, iako je diplomirala marketing u turizmu na Berkley biznis koledžu u Španiji, 2017. ipak upisuje Akademiju strukovnih studija u Aranđelovcu, na odseku dizajn za unikatnu i industrijsku keramiku.

Foto: Vukan Šukić/Promo

Nakon diplomiranja osnovala je KnartCeramic studio, u kojem aktivno stvara i dizajnira unikatnu keramiku. 

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar