Predstava Urednik, Reflektor teatra/Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Istrajnost umetnika u situaciji kada je sve stalo zbog epidemije pokazuju ovih dana i nezavisni teatri, koji ili rade na novim predstavama ili stare prikazuju na internetu i organizuju razgovore pozorišnih stvaralaca. Međutim, svi oni zabrinuti su za svoju egzistenciju, jer su programi odloženi ili otkazati, pa nema ni prihoda.

Dušan Vulić, direktor Omladinskog pozorišta “Patos” iz Smedereva, osnovanog 1986. godine, kaže da su svoje aktivnosti prebacili na društvene mreže, pre svega na „Fejsbuk“.

“Vidimo da će se ovaj karantin odužiti tako da ćemo u narednom periodu imati retrospektivu predstava nastalih u poslednjih 30 godina, pa će publika videti neke koje dugo nisu igrane. Što se tiče našeg programa za decu i mlade koji nam je u fokusu, radimo onlajn vežbe i prikupljamo materijal na osnovu koga planiramo da napravimo dramski predložak koji ćemo nakon završetka ove epidemije moći da postavimo”, rekao je Vulić za portal Nova.rs.

Kaže i da opstanak teatra, koji okuplja preko 70 osnovaca, srednjoškolaca i studenata, za sada nije doveden u pitanje uprkos obustavi rada tokom epidemije, ali je neizvesno šta će biti ako kriza potraje.

“Dramski pedagozi i drugi koji rade u pozorištu sada nemaju prihode, ali se nadamo da će ovo proći za dva meseca. Ukoliko ova epidemija potraje duže od toga, opstanak našeg pozorišta bi mogao biti doveden u pitanje, a verujem i mnogo snažnijih kulturnih institucija nego što je naš nezavisni teatar”, upozorio je Vulić.

Dodao je da su mnoge programe morali da odlože, a neki su i pod znakom pitanja da li će se održati kao što je program razvoja mlade pozorišne publike “Pozorišna značka” koju je “Patos” pokrenuo prošle godine u saradnji sa lokalnom osnovnom školom.

“Održavamo kontakt sa našim polaznicima, ali se trudimo da ih ne opteretimo previše jer se i sami privikavaju na onlajn školu i imaju dosta obaveza”, dodao je Vulić.

„Reflektor teatar“ je 6. marta u Dorćol platzu imao premiju predstave “Urednik”, po tekstu Sare Radojković i u režiji Vojkana Arsića.

Milena Bogavac, Foto:N1

“Ova epidemija nas je baš pogodila u periodu velike aktivnosti, ali smo se brzo snašli i deo svojih aktivnosti organizujemo onlajn. Svake večeri u 22 sata na „Instagramu“ imamo ‘Veče pod reflektorom’ gde naši glumci razgovaraju sa svojim prijateljima i saradnicima”, objasnila je dramaturg Milena Minja Bogavac, članica Upravnog odbora ove nezavisne omladinske pozorišne produkcije.

Na “Jutjubu” su juče krenuli sa emisijom “Gde su? Šta rade?”, koja je, kako kaže Bogavac, zamišljena kao dijalog između glumaca predstava „Reflektor teatra“, a razgovori će se ticati tema kojima se bave u predstavama, ali iz ugla novonastale situacije.

“Želimo da radimo i na formama koje su malo više umetničke, jer je neizvesno dokle će ovo trajati. Trudimo se da pomognemo koliko možemo, ali što se tiče same budućnosti našeg teatra neizvesna je kao i svih aktera nezavisne scene”, rekla je Bogavac.

Ona kaže da predstave finansiraju od projekata i privatnih donacija, a sve predstave održavaju na repertoaru zahvaljujući prihodu od ulaznica.

“Toga sada nema i sve postaje vrlo neizvesno, jer nemamo stalne prihode. Međutim, trudimo se da budemo prisutni, jer smatramo da pozorište ne čine zgrade, nego ljudi, a sa njima se može komunicarati i u ovim uslovima i mi to radimo svakodnevno”, naglasila je Bogavac.

Neki od nezavisnih teatara posvećeni su edukaciji mladih poput “Le Studio” u Beogradu, ali su zbog vanrednog stanja pedagozi ostali bez primanja, a mladi lišeni časova.

“Le Studio” je obustavio sve svoje aktivnosti uvođenjem vanrednog stanja, a Sanja Maljković napominje da su celu sezonu, koja traje od marta do juna, otkazali, samim tim i planiranu premijeru koju su pripremali.

“Pravi se velika rupa u našem programu. Svi ljudi koji rade u Le Studiju ostali su bez prihoda. Nekima je taj angažman dodatni posao, ali nekim glumcima od toga zavisi egzistencija”, objasnila je Maljković, koja je sa Žan-Baptistom Demarignijem 2009. godine osnovala nezavisnu pozorišnu trupu “KrozProzor # Fabrika” sa ciljem da razvije i neguje umetnički izazovno i društveno odgovorno pozorište i obučava nove glumce i tehničare da bi 2013. nastao “Le Studio” sa stalnim repertoarom.

Vladan Slavković, Foto: N1

Glumac i reditelj Vladan Slavković, osnivač kraljevačke nezavisne pozorišne trupe “Grupa Grupa”, koju čine srednjoškolci i mladi pozorišni stvaraoci radeći na alternativnim vidovima pozorišnog izraza, napominje da su u istim problemima, kao i svi samostalni umetnici u Srbiji.

“Preživećemo kao što to obično i biva. Izguraćemo, desiće se i festival Anfiteatar i ove godine samo ćemo videti u kom terminu. Planirano je da bude u prvoj polovini jula, ali ako se ne završi epidemija, odložićemo za jesen”, rekao je Slavković.

Kaže da srednjoškolcima preporučuje knjige, muziku, filmove, a glumu, koja ipak traži aktivnost i telesnost, ostavljaju za posle epidemije.

Dorćolsko narodno pozorište je vredno, uprkos tome što su svi članovi kod svojih kuća, te rade na novoj predstavi „Umeće ratovanja“ i pripremaju festival „10.000 lia“ koji planiraju za period od 24. juna do 5.jula.

Direktor festivala i Dorćolskog narodnog pozorišta Filip Gajić kaže da im je cilj da upoznaju publiku i učesnike festivala sa velikom kineskom kulturom, svaki dan će biti posvećen jednoj kineskoj godini i njenom simbolu, a na otvaranju publika će, kako najavljuje, gledati “Umeće ratovanja” prema knjizi kineskog filozofa Sun Cua, koju režira.

Smatrajući da i najbolja pozorišna predstava gubi na svojoj vrednosti na TV ekranima, odlučili su da internet iskoriste na drugačiji način i umesto emitovanja snimaka predstava, rade na pripremi predstave koju su započeli pre epidemije.

“Glumice Sanja Marković, Hana Beštić, Milica Filić, Anita Ognjanović, Natalija Žigić, Ana Pindović krenule su pre svega ovoga na karate pa su sada nastavile časove onlajn. Paralelno sam krenuo da radim i monodramu ‘Pohvala ludosti’ Erazma Roterdamskog koju će tumačiti Jovana Krstić”, rekao je Gajić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram