Vladan Vukosavljević i Ivan Medenica Foto:Zoran Lončarević/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nemamo trenutno raspoloživog novca za dodatno finansiranje organizacije 54. Bitefa, kažu u Ministarstvu kulture na to što je umetnički direktor festivala Ivan Medenica izjavio da organizatori razmišljaju o odlaganju festivala jer su iz republičke kase ove godine dobilu upola manje novca nego prošle.

Na konkursu Ministarstva kulture za savremeno stvaralaštvo u oblasti pozorišne umetnosti za projekat 54. Bitefa izdvojeno je 6,5 miliona dinara, što je upola manje nego što je iz republičke kase dato prošle godine. Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica rekao je da zbog toga, a i zato što je konkurs trebalo ranije da bude održan, organizacioni tim razmišlja o odlaganju festivala planiranog za septembar. Odgovarajući na to, u Ministarstvu navode odbacuju odgovornost za eventualno odlaganje festivala.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, umanjeni iznos koji je Bitef festivalu opredeljen na ovogodišnjem konkursu Ministarstva uticaće na (ne)prikazivanje jedne predstave iz inostranstva, odnosno dve ili tri iz regiona, kako navodi Medenica. Dakle, festival će sasvim izvesno moći da se održi, u nešto manjem obimu i verovatno drugačijem formatu od uobičajenog, što se, u uslovima kada epidemija sa većinom svojih negativnih efekata još traje i kada je neizvesno prognozirati kada će se celokupan život vratiti u normalne tokove, ne može smatrati niti neuspehom niti razlogom za otkazivanje festivala. Nije najjasnije zašto umetnički direktor akcenat stavlja samo na konkurs Ministarstva kulture i informisanja, kao ključnu tačku za potencijalno ‘otkazivanje festivala’, s obzirom na to da je osnivač Bitef festivala Skupština grada Beograda a ne Ministarstvo i da se ta manifestacija finansira iz više izvora. Medeničina fokusiranost na konkurs Ministarstva deluje još čudnije ako se ima u vidu da je Ministarstvo kulture i informisanja u tekućoj godini očuvalo instituciju konkursa u krajnje nepovoljnim okolnostima, koje su zadesile čitav svet“, navode u Ministarstvu.

Na pitanje zašto je jednom od najpoznatijih i najkvalitetnijih pozorišnih festivala kod nas finansijska podrška prepolovljena, u Ministarstvu odgovaraju, u osnovi, da je to posledica ukupnog smanjivanja budžeta za kulturu u uslovima pandemijske krize.

„I dobronamerni i oni drugi znaju da je predmetna konkursna komisija, u sastavu Svetislav Bule Goncić, Željko Jovanović i Vladan Đurković, ove godine radila je, u najmanju ruku, u neuobičajenim uslovima, u kojima se našao ceo svet pa i naša zemlja. Epidemija koja još traje izazvala je i proizvela mnoge teškoće, između ostalog i ekonomske, što se odrazilo i na celokupan kulturni život širom planete. Posledica svega toga su velike promene i u festivalskom životu, gde je najčešće došlo do odlaganja manifestacija, promene repertoara ili, u nešto manjem broju, otkazivanja već zakazanih i planiranih smotri. Opšte je poznato i da je usled rebalansa došlo do umanjenja ranije usvojenog budžeta ministarstva, samim tim i do smanjenja sredstava koje je komisija ove godine imala na raspolaganju. Imajući sve to u vidu, kao i činjenicu da su neki drugi subjekti odustali od sprovođenja konkursa ove godine, opredelili smo se za strategiju očuvanja konkursa, što pojedini akteri na kulturnoj sceni kao da previđaju“, navode u Ministarstvu.

Dodaju i da novca „jednostavno nije bilo dovoljno za sve prijavljene na konkurs“.
„Кonkursna komisija opredelila se da podršku pruži prvenstveno zvaničnim institucijama i festivalima značajnim za celokupnu kulturu, odnosno projektima sa posebnom specifičnom težinom i mogućim opštim značajem, kao i određene smotre novijeg datuma koje imaju potencijal, vodeći pri tom računa o teritorijalnoj uravnoteženosti i što pravilnijoj raspodeli sredstava na teritoriji cele Srbije. S obzirom na veliki broj zahteva s jedne strane, koji je ove godine bio ipak nešto manji nego ranije, i umanjeni budžet s druge strane, komisija je imala težak i netipičan zadatak da odluči kojoj od ustanova i projekata da rasporedi sredstva koja se mogu oceniti kao nedovoljna. Stiglo je 300 kandidovanih projekata, ali sredstava jednostavno nije bilo dovoljno za sve. I u slučajevima važnih festivala koji su podržani, komisija je bila prinuđena da izdvoji manja sredstva u odnosu na prošlu godinu“, kažu u Ministarstvu.

I organizatori Joakim festa u Kragujevcu, nakon što na konkursu nisu dobili ni dinara, uložili su prigovor i potom im je, kako su naveli, ipak obećana neka finansijska podrška Ministarstva da se festival održi. Dodatne pomoći Bitefu ipak neće biti.
„Ministarstvo kulture i informisanja trenutno nema raspoloživih sredstava za dodatno finansiranje“, dodaju u Ministarstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar