Foto:Promo

Ministarstvo kulture izdvojiće ipak nešto novca za "Joakim inter fest" nakon prigovora na konkurs za finansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva na kojem za ovu smotru prvobitno nije izdvojeno ni dinara. Selektor festivala Slobodan Savić je, zbog "klackalice" sa finansiranjem morao da se odrekne dve predstave, ali će sedam komada iz regiona biti prikazana na jesen, navode organizatori pozorišnog festivala u Kragujevcu.

– Dobili smo obećanja iz Ministarstva da će novčano pomoći festival, ali sa koliko tačno novca, to još ne znamo. Videćemo koliki će to iznos biti – kaže Miloš Krstović, direktor Knjaževsko-srpskog teatra i direktor Joakim inter festa.

I umetnički direktor i selektor festivala Slobodan Savić potvrdio je da je prigovor na odluku konkursne komisije urodio plodom, ali takođe nije modao da kaže koliko novca se ove godine očekuje od republike. Podatak da je ovogodišnji festival otkazan jednostavno ne stoji, navode organizatori, i on bi trebalo da bude održan od 7. do 17. oktobra. Na održavanje smotre moglo bi da utiče jedino to kako će se odvijati opšta situacija vezana za koronavirus i preduzimanje mera za sprečavanje širenja virusa.

Pročitajte još:

– Selekcija je okončana i predstavićemo je na konferenciji za medije u julu. Pre dve godine uveli smo princip da je festival evro-regionalni, tako da će publika pored dve predstave iz Srbije moći da vidi i pet predstava iz regiona (Hrvatska, Rumunija i Makedonija). Zbog „klackalice“ sa novcem su otpale dve predstave, jedna iz Berlina i jedna iz Sankt Petersburga. Za njih sam bio izuzetno zainteresovan i žao mi je što sam morao da ih se odreknem, pogotovu predstave iz Sankt Petersburga. To su ozbiljna pozorišta i sa njima ne može da se pregovara dva, tri meseca pred festival, jer oni termine zbog potrebe da ih usklade sa drugim nastupima traže znatno ranije – objašnjava Savić.

Foto: Printscreen/YouTube/rts

Savić potvrđuje da finansiranje festivala iz gradskog budžeta nije dovedeno u pitanje, s obzirom da je novac opredeljen ranije i ta odluka postoji.
Organizatori „Joakim inter festa“ podsećaju da su i prošle godine morali da se odreknu jedne predstave iz Atine, jer „za nju nisu dobili novac iz Ministarstva“, pa ih je bilo šest, ali ističu da je „kvalitet smotre podignut“.
– Mi neke predstave ne možemo da dovedemo, jer nismo Bitef ili Sterijino pozorje, ali smo uspeli da se pozicioniramo kao treći pozorišni festival po značaju u Srbiji – navodi Savić.
Tim pre, navodi on, ostaje nejasno tumačenje komisije Ministarstva da su, s obzirom na tešku finansijsku situaciju „odlučili da podrže samo strateške festivale“, navodeći i primer Festivala duodrame u Topoli koji je i na listi smotri podržanih na konkursu i na listi odbijenih.

– Samo ova proceduralna greška komisije dovoljna je da se konkurs obori pred Upravnim sudom – navodi Savić, ali dodaje da su zadovoljni odlukom Ministarstva posle uloženog prigovora.

Podsetimo, u protestnom pismu zbod odluke Komisije Ministarstva kulture i informisanja da ne dodeli ni dinar 15. „Joakim Inter Festu“, direktor Miloš Krstović naveo je da je ta odluka „apsolutno neutemeljena na profesionalnim kriterijumima”,

Za 498 projekata iz oblasti pozorišne umetnosti, umetničke igre, muzike, vizuelnih umetnosti, kulturne delatnosti dece i nacionalnih manjina u Srbiji preko konkursa za (su)finansiranje savremenog stvaralaštva podeljeno je ukupno 205.070.000 dinara, saopšteno je iz Ministarstva kulture. Najviše novca pojedinačno izdvojeno je za 54. Bitef (6,5 miliona), balet “Kopelija” novosadskog SNP (3,5 miliona) i 65. Sterijino pozorje (3,4 miliona).

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare