Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za 498 projekata iz oblasti pozorišne umetnosti, umetničke igre, muzike, vizuelnih umetnosti, kulturne delatnosti dece i nacionalnih manjina u Srbiji preko konkursa za (su)finansiranje savremenog stvaralaštva biće podeljeno ukupno 205.070.000 dinara, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture. Najviše novca pojedinačno izdvojeno je za 54. Bitef (6,5 miliona), balet "Kopelija" novosadskog SNP (3,5 miliona) i 65. Sterijino pozorje (3,4 miliona), dok je za Beogradski festival igre Aje Jung predviđeno 1,1 milion dinara.

Pozorište

Za 73 projekta iz oblasti pozorišne umetnosti biće izdvojeno ukupno 46,2 miliona dinara. Pojedinačno će najviše dobiti organizatori 54. Bitefa (6,5 miliona) i 65. Sterijinog pozorja (3,4 miliona), dok će Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu biti (su)finansiran sa 2,7 miliona dinara, a Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici sa milion dinara. Studentskom festivalu FIST namenjeno je 900.000 dinara, Beogradskom dramskom pozorištu za Faustus (u koprodukciji sa sarajevskim SARTR-om i MESS-om, te Zetskim domom sa Cetinja) pripalo je 800.000 dinara, a glumici Ljiljani Blagojević za produkciju „Kraj vikenda“ Mome Kapora 600.000 dinara.

Većina preostalih odabranih projekata dobila je po 500.000 dinara, a među njima su i Ustanova Spomen park „Kragujevački oktobar“ za manifestaciju „Veliki školski čas 2020“, Udruženje dramskih umetnika za dodele nagrada „Dobričin prsten“ i „Miloš Žutić“, organozatori Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine ili Hartefakt fond za organizovanje konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst.

Komisija je odbila 146 projekata, među kojima su i niški „Urbanfest“, Svetski kongres međunarodne mreže za savremeno scensko stvaralaštvo (IETM), pozorišni festivali po manjim gradovima širom Srbije i brojne produkcije predstava. Kompletan spisak može se videti na sajtu Ministarstva.

Umetnička igra

U oblasti umetničke igre, kojom su obuhvaćeni klasičan balet, narodna igra i savremena igra, za (su)finansiranje 40 projekata izdvojeno je ukupno 19,35 miliona dinara. Pojedinačno je najviše pripalo novosadskom Srpskom narodnom pozorištu za baletsku predstavu „Kopelija“ (3,5 miliona), Bitef teatru po 1,8 miliona za turneju Bitef dens kompanije i za produkciju „Izgubljenih pejzaža“, a Beogradskom festivalu igre 1,1 milion dinara. Organizatori 24. Festivala koreografskih minijatura mogu da računaju na 700.000 dinara, dok je za Prvu školu baleta na KiM u Domu kulture Granačica predviđeno 450.000 dinara.

U okviru istog konkursa, izdvojeno je po 500.000 dinara Stanici Servis za savremeni ples za festival „Kondenz“, 48. Sabor narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu ili Udruženju građana „Era“ za Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“ u Užicu, a po 400.000 za festival „Zlatni opanak 2020“ u organizaciji istoimenog udruženja iz Valjevu i 28. Festival dinarskih Srba u Vojvodini „Našem rodu i potomstvu“ u organizaciji Srpskog kulturnog centra „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole.

Komisija je odlučila da ne podrži 80 projekata, među kojima su najbrojniji oni posvećeni folkloru. Kompletan spisak (su)finansiranih i odbijenih projekata uz obrazloženje komisije mogu se videti na sajtu Ministarstva.

Muzika

Komisija Ministarstva odlučila je da u 2020. bude (su)finansirano 22 muzička festivala i manifestacije, 18 koncertnih serija, sedam pojedinačnih projekata, četiri radionice i seminara i 10 projekata izvornog narodnog i amaterskog stvaralaštva sa ukupno 46,47 miliona dinara.

Pročitajte još:

Pojedinačno je najviše izdvojeno (1,5 miliona dinara) za program Galerije SANU „Muzika kompozitora – akademika (putovanje po Srbiji)“, po 1,4 miliona dobili su organizatori festivala „Nišvil“, 36. Beogradskog džez festivala, 21. Gitar art festivala, NOMUS-a i BEMUS-a, te programa „Kolarac – tvoj svet muzike“, a 1,27 miliona za 55. Mokranjčeve dane.

Među projektima koji su podržani sa po milion dinara su Međunarodni festival klasične muzike „Vrnjci“, Arsenal fest, 23. Pančevački džez festival, Valjevo džez fest, 29. Internacionalni festival harmonike u Kragujevcu, 7. Međunarodni festival saksofona „Sakspirijens“, festivali orgulja i harfe u Beogradu…

Nije podržano ukupno 223 projekta, a detaljne liste sa obrazloženjem komisije mogu se videti na sajtu.

Vizuelne umetnosti i arhitektura

Komisija u oblasti likovne, primenjene i vizuelne umetnosti, dizajna i arhitekture je za 120 projekata dodelila ukupno 57,35 miliona dinara. Pojedinačno je najviše pripalo Kulturnom centru Beograda za organizaciju 58. Oktobarskog salona (2.000.000 dinara), dok je ista ustanova dobila i 1,1 milion dinara za godišnji izlagački program likovne galerije, 800.000 dinara za godišnji program Galerije Artget, kao i 700.000 dinara za godišnji program Galerije Podroom.
Za 30. Memorijal Nadežde Petrović u organizaciji istoimene čačanske galerije izdvojeno je 1,5 miliona dinara, koliko i za 19. Bijenale umetnosti u Pančevu, dok Galerija „Zvono“ može da računa na 1,1 milion dinara za godišnji izlagački program.
Na ovom konkursu odbijeno je 258 projekata, a kompletna lista, kao i detaljno obrazloženje komisije, mogu se pogledati na sajtu Ministarstva.

Deca i mladi

Komisija je odabrala 80 projekata iz oblasti kulturne delatnosti dece i za decu i mlade i svakom od njih dodelila po 250.000 dinara, osim za 48. „Đački Vukov sabor“ u organizaciji KC Loznica (350.000 dinara) i beogradskom festivalu „Radost Evrope“ (325.000), što je ukupno 20, 15 miliona dinara.
Nije prihvaćeno 175 projekata, a kompletan spisak prihvaćenih i odbijenih, sa obrazloženjem komisije, može se naći na sajtu Ministarstva.

Nacionalne manjine

Komisija Ministarstva kulture odabrala je 123 projekta iz oblasti kulturnih delatnosti pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji, za šta je ukupno izdvojeno 15,5 miliona dinara. Nije prihvaćeno 75 projekata. Kompletan spisak prihvaćenih i odbijenih projekata objavljen je na sajtu Ministarstva.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare