Ministar kulture Vladan Vukoavljević i premijerka Ana Brnabić u pozadini /Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Oštro protestujemo protiv odluke Komisije Ministarstva kulture i informisanja da ne dodeli ni dinar 15. Joakim Inter Festu, međunarodnom pozorišnom festivalu koji se održava u Kragujevcu, u organizaciji Knjaževsko-srpskog teatra", stoji u otvorenom pismu Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu koji potpisao direktor Miloš Krstović.

„Joakim inter festu“ na konkursu Ministarstva kulture za pozorišno stvaralaštvo ove godine nije dodeljen ni dinar, zbog čega su organizatori iz Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu uložili oštar protest. Direktor ove kuće Miloš Krstović u pismu navodi i da članovi komisije njihov projekat nisu ni razmatrali „jer su od službenice Ministarstva dobili dokument“ da organizator otkazuje 15. izdanje međunarodnog pozorišnog festivala, što „apsolutno nije tačno“.

Krstović u pismu ističe da u Knjaževsko-srpskom teatru odluku komisije „smatraju apsolutno neutemeljenom na profesionalnim kriterijumima“, ukazujući na „visoki kvalitet prošlogodišnje selekcije, brojne koncepcijske, organizacione, strukturalne i kvalitativne promene urađene u poslednjih godinu i po na unapređenju festivala i izuzetno visoke ocene prošlogodišnjeg festivala u vodećim medijima u Srbiji i regionu (Hrvatska, Rumunija, Bugarska)“.

Miloš Krstović, direktor teatra i festivala Foto:Screenshot/Youtube/Portal Krug

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra ističe da je „Joakim inter fest“ od prošle godine „festival savremenog, modernog društveno, estetski i poetički referentnog pozorišta“ koji „nastoji da bude vidljiv i u širem regionu“ i podseća na evro-regionalni koncept smotre, te da su prošle godine izvedene predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije pred međunarodnim žirijem i da je urađena revizija nagrada i oformljen stalni festivalski tim.

„Uprkos teškim okolnostima zbog epidemije kovida-19, i ove godine, za jubilarno izdanje festivala, pripremljena je selekcija vrlo kvalitetnih predstava iz zemlje i regiona (Italija, Hrvatska, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija). Planirana je i međunarodna konferencija ‘Pozorište u izolovanom društvu’ na kojoj bi trebalo da učestvuju nekoliko direktora i umetničkih direktora pozorišnih festivala iz šireg regiona“, navodi se u pismu.

U dopisu sa Krstovićevim potpisom ocenjuje se da je „odluka Кomisije Ministarstva kulture i informisanja apsolutno neutemeljena na profesionalnim i čestitim kriterijumima“.

„U potpunosti imamo na umu nezavidnu situaciju u našoj kulturi i društvu zbog epidemije virusa, reviziju i smanjenje sredstava, ali odluka o nedodeljivanju sredstava Joakim inter festu je neodrživa, neargumentovana i štetna, jer ukazuje na nepostojanje evaluacije pozorišnih festivala u Srbiji, što će izazvati nenadoknadive posledice i uspostaviti proizvoljnost u odlučivanju“, ističe se u Krstovićevom pismu koje završava sledećom konstatacijom:

„Dodatnu zabunu u sve ovo unosi tvrdnja člana Komisije Željka Jovanovića, da su članovi komisije od službenice Ministarstva Đurđine Jovanović dobili dokument da je Knjaževsko-srpski teatar odustao od ovogodišnjeg Joakim Inter Festa, te da nisu ni razmatrali konkursnu dokumentaciju na sastancima Komisije. To apsolutno nije tačno i o tome posedujemo zvaničnu dokumentaciju koju Vam možemo staviti na uvid“.

Kao što smo nedavno pisali za 498 projekata iz oblasti pozorišne umetnosti, umetničke igre, muzike, vizuelnih umetnosti, kulturne delatnosti dece i nacionalnih manjina u Srbiji preko konkursa za (su)finansiranje savremenog stvaralaštva biće podeljeno ukupno 205.070.000 dinara. Najviše novca pojedinačno izdvojeno je za 54. Bitef (6,5 miliona), balet „Kopelija“ novosadskog SNP (3,5 miliona) i 65. Sterijino pozorje (3,4 miliona), dok je za Beogradski festival igre Aje Jung predviđeno 1,1 milion dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare