Podeli
Vladan Vukosavljević danas u Ministarstvu kulture, Foto: Ministarstvo kulture i informisanja RS

Oba projekta sa konkursa za (su)finansiranje savremenog stvaralašta koja su u Asocijaciji nezavisna kulturna mreža označili kao "sumnjive" su referentna i veoma kvalitetna, navode u Ministarstvu kulture.

Na nedavno okončanom konkursu Ministarstva kulture za (su)finansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva beogradskoj Novoj galeriji vizuelnih umetnosti dodeljeno je 500.000 dinara za godišnji izložbeni program, a Udruženje građana “Povratak prirodi – Građanski forum za ekologiju i kulturu” dobilo je 400.000 dinara za projekat nazvan “Priče o parku u parku”. Predstavljajući svoju analizu konkursa, u Asocijaciji nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) ocenili su ova dva projekta “sumnjivim”, najpre zato što su obe organizacije osnovane malo pre raspisivanja konkursa, pitajući se na osnovu kojih referenci im je, s obzirom da je i referentnost organizacije uslov za prijavu, dodeljen novac. U NKSS istakli su i mogućnost da su ti projekti dobri. U Ministarstvu ocenjuju da su i više nego dobri.

“Predmetna komisija je oba projekta ocenila kao referentna i veoma kvalitetna. Smatramo da je važno da se finansiraju i nove inicijative, koje komisije ocene kao dobre i relevantne. Reč je o dva projekta od ukupno 120 koji su podržani na konkursu”, navode u Ministarstvu, dodajući da zvaničnih prigovora na to što je ovim dvema organizacijama dodeljen novac nije bilo.

Na pitanje da li je bilo drugih prigovora, u Ministarstvu takođe odgovaraju odrečno.
“Rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata u kulturi su konačna u upravnom postupku i protiv njih se ne ulažu žalbe, niti se podnose prigovori, već se protiv njih može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Beogradu i to u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja stranci”, odgovaraju u Ministarstvu.

Međutim, u kragujevačkom Knjaževskom srpskom teatru naveli su, nakon što na konkursu iz oblasti dramskog stvaralaštva nisu dobili ni dinara za organizaciju “Joakim festa”, da su “uložili prigovor”, a da im je potom obećana novčana pomoć Ministarstva.

“U konkretnom slučaju, pokušaćemo da finansijski pomognemo Кnjaževskom srpskom teatru u realizaciji ‘Joakim inter festa 2020’ i to ne iz razloga što je organizator manifestacije poslao Ministarstvu i javnosti ‘prigovor’, već zbog toga što je procenjeno da pomenuti festival zaslužuje dodatnu pažnju”, navode u Ministarstvu i dodaju da sličnih “prigovora” na konkurse savremenog stvaralaštva nije bilo.

Komentari

Vaš komentar