Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Sekretarijatu za kulturu grada Beograda ćute na optužbe za korupciju, nepravilnosti i nezakonitosti u sproveđenju konkursa prethodnih godina, koje su na njihov račun izneli predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije NKSS Aleksandar Popović je na konferenciji za novinare, posvećenoj analizi rezultata ovogodišnjeg republičkog Konkursa za savremeno stvaralaštvo i izveštaja gradskog konkursa iz 2017. godine, rekao da je konkurs Sekretarijta za kulturu grada Beograda već godinama obeležen nepravilnostima i nezakonitostima u sprovođenju.

Članica UO Asocijacije NKSS Maja Ćurčić je u slučaju Sekretarijata za kulturu konstantovala trend korupcije, netransparentnog i neprofesionalnog rada i odnosa prema javnosti.

Vahida Ramujkić, Aleksandar Popović, Maja Ćurčić i Predrag Cvetičanin, Foto: Medija centar Beograd

Tim povodom pozvali smo gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla sa molbom da odgovori na iznete optužbe.

Karl je prvo rekao da je na odmoru i da neće reagovati, a onda da mu pošaljemo pitanja mejlom pa „ako nađe za shodno, odgovoriće“.

Gradskog sekretara smo upitali šta je sa izveštajima za 51 projekat, odobren na konkursu Sekretarijata za kulturu 2017, koje predstavnici Asocijacije NKSS nisu pronašli iako su im u Sekretarijatu dati na uvid izveštaji u vezi sa odobrenim projektima uz tvrdnju da je tu kompletna dokumentacija. Radi se o projektima ukupne vrednosti 12.336.000 dinara, među kojima su, prema navodima Aleksandra Popovića, neki od „najvećih dobitnika“ na konkursu 2017.

Karl nije odgovorio na pitanje da li to znači da Sekretarijat prikriva neodgovorne korisnike, koje je u obavezi da sankcioniše, što je jedno od objašnjenja Asocijacije NKSS za nedostajuće izveštaje.

Gordana Goncić, Goran Vesić i Ivan Karl nedavno na Tašmajdanu, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pitali smo gradskog sekretara i da nam objasni odlaganje programa za sledeću godinu bez aneksa ugovora, prijavljivanje istih neizvedenih projekata iz godine u godinu preko različitih organizacija, finansijsko pravdanje sredstava fakturama i računima koji nemaju nikakve veze sa projektom, što su prestupi na koje je ukazala analiza Asocijacije NKSS.

Karl nije želeo ni da se izjasni da li smatra osnovanom tužbu NKSS i više umetničkih udruženja koji su zatražili od Upravnog suda da poništi prošlogodišnji konkurs zbog navodnih nepravilnosti i nezakonitosti u sprovođenju (nisu poznati članovi komisije, kriterijumi za dodelu novca, obrazloženja za odabrane projekte…) i da li će se nešto menjati ubuduće u načinu sprovođenja gradskih konkursa u tom smislu.

Pročitajte još:

Povodom naših saznanja da je Udruženje za zaštitu mladih, koje je formalno stajalo iza kontraprotesta i bakljada po krovovima zgrada u maju, godinama unazad dobijalo novac iz beogradskog budžeta za projekte iz oblasti kulture, iako prema navodima NKSS, nije registrovano za tu oblast, Karl  nam nije odgovorio ni u maju, a ni sada.

Asocijaciju NKSS je sprovela analizu projekata podržanih od Sekretarijata 2017. godine, odnosno izveštaja koje su organizacije bile u obavezi da predaju po okončanju projektnih ciklusa, međutim predstavnicima Asocijacije je, i pored rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, bilo potrebno više od godinu dana da dođu do tih izveštaja pošto je Sekretarijat na svaki način opstruirao njihov pokušaj dolaska do izveštaja.

Sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl do objavljivana ovog teksta ni na ovu optužbu nije odgovorio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar