Milutin Petrović, reditelj filma "Nečista krv" nakon projekcije u Nišu. Foto: Vanja Keser/Filmski susreti Niš

Prenesite niškoj publici veliku zahvalnost što su ostali i sačekali nastavak filma, hvala im za uljudnost, a nadam se da to ima veze i sa našim filmom, rekao je Milutin Petrović, reditelj filma "Nečista krv - greh predaka" na početku konferencije za medije na 56. Filmskim susretima u Nišu.

On je aludirao na tehnički problem zbog kojeg je prikazivanje filma prekinuto na skoro 45 minuta.

– Takve stvari se dešavaju, ali moram da zamerim festivalu nešto što se često događa, a to je osnova filmskog bontona, da se pusti odjavna špica do kraja a ne da se tada pale svetla i publika izlazi. To nije samo prigovor za ovaj, nego za sve festivale – ukazao je Petrović.

Pored reditelja, novinarima su se obratili i glumci Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Aleksandar Ristanovski, Dejan Bućin i Teodora Dragićević.

Petrović, između ostalog, istakao da je scenario Vojislava Nanovića fantastičan i svi koji su ga videli delili su to mišljenje.

– Priča je u korenu u delima velikog Bore Stankovića, a Nanović je čarobnjak filma. Za razliku od današnjih scenarija, ovaj je mnogo komplikovaniji i višeslojniji, a napisan neke 1975. godine, da sam kao reditelj imao priliku, kao što je kontranapad u košarci, samo da položim loptu.

Reditelj je napomenuo da su radili četvoromesečne probe i kasting, da je glumačka podela izuzetna. Posebno je naglasio Dijanu Marojević koja je sa svakim članom ekipe posebno radila na jeziku.

Katarina Radivojević, koja je blistala je kao Cona, otkrila je da je ovo jedna od njenih najtežih uloga.

– Ona je preteča moderne žene koja ima surovost u sebi, i to mi je možda bilo najteže da iznesem. I prvi put u životu sam snimila neke stvari, a desio mi se nesrećan slučaj na početku snimanja kada sam se ušinula na jahanju i posle sve scene na konju sam radila sa pojasom i velikim rizikom da se situacija pogorša.

U srpskom filmu je običaj da žene ćute i trpe, budu silovane i zlostavljane, nastavila je.

– A ovde su to žene koje su se pobunile protiv tog muškog sveta, pre svega Tašana. Imala sam privliegiju da igram ženu koja je van svog vremena i živi život kakav hoće, slobodna je i ima pravo izbora – rekla je Radivojević.

Mlada Anđela Jovanović, koja je tumačila lik Tašane, nije krila zadovoljstvo što je maestralno odigrala ovu zahtevnu rolu.

Anđela Jovanović Foto:Promo/filmskisusreti.rs

– Ulogu sam dobila dve nedelje pre početka snimanja jer nisam bila prvi izbor, i lepo je što se to desilo. Sa Milutinom sam imala možda nekad različite vizije kakva bi Tašana trebalo da bude, zamišljao ju je nežnije, a ja sam je doživela kao ko je osobu koja je borbena i ne želi da bude ukroćena i da joj život prođe. I drago mi je što je Milutin rekao: „Nisam tako zamišljao, ali dobro je“. I njegova nežnost i moja snaga, i ta komunikacija između nas, zaslužni su što ovaj lik ima toliko slojeva i uspeli smo da bude ozbiljan ženski lik iz naše književnosti, kao i da dobije priliku da bude ispričan. Ovo je izuzetno važan film, mističan i sočan – istakla je Anđela.

Dejan Bućin je priznao da je ulogom vladike Mirona ušao u svet koji mu je bio potpuno nepoznat.

– Na snimanju sam imao čast da sarađujem sa divnim kolegama koji su me vodili kroz čitavu priču i zacrtao sam okvir kojim se krećem a ostalo sam pustio da se desi. U radu sa Milutinom postoji vid slobode da kao reditelj dopušta da ga glumci iznenade.

Aleksandar Ristoski takođe je ostavio snažan utisak kao Saroš i rekao je ulogu izabrao nakon što prošao kasting, jer je osetio da je prava z anjega. A Teodora Dragićević je za lik Stojne koju tumači objasnila da je spontana i ide srcem kroz život.

– Ovo nije skroz ženski film, nego ističe žene jer reaguju iz srca, to je uzbudljivije gledati, ali i muški likovi su dosta tragični, reaguju glavom i součeni su sa time da moraju da manipulišu. Ovo je tragičan film zbog okolnosti u kojima se događa – dodala je Dragićević.

Filmskim susretima u Nišu završava se festivalski život ostvarenja „Nečista krv – greh predaka“, rekao je Petrović.

– Sutra je premijera u Beogradu i počinje bioskopska distibucija filma – rekao je reditelj i napomenuo da se očekuje i emitovanje istoimene serije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar