Milutin Petrović reditelj filma "Nečista krv - greh predaka". Foto: Vanja Keser/Filmski susreti Niš

Filmovi "Nečista krv" reditelja Milutina Petrovića i "Živ čovek" u režiji Olega Novkovića prikazani su druge večeri 56. Filmskih susreta u Nišu.

Poučeni iskustvom od prethodne večeri kada je svečano otvaranje kasnilo zbog provere testova o vakcinaciji, gledaoci su došli ranije, pa je projekcija počela sa dvadesetak minuta zakašnjenja. Interesovanje za film „Nečista krv“ bilo je toliko veliko, da je publika na Letnjoj sceni Tvrđave sedela i na stepenicama.

I kao po Marfijevom zakonu, kada je bilo najuzbudljivo, dogodilo se da na velikom platnu ima tona a nema slike. Ubrzo je projekcija prekinuta a glumac Radomir Nikolić, voditelj programa Filmskih susreta, zbunjeno je izašao na binu i zamolio publiku da „ostane u atmosferi filma, jer će se ubrzo nastaviti prikazivanje“. Umesto zvižduka i dobacivanja, niška publika je uzvratila aplauzom.

Vreme je prolazilo, ništa se nije događalo, pa se Nikolić potrudio da zabavi publiku ali nikakvu informaciju nije mogao da da u čemu je problem. U pomoć mu je pristigla koleginica Dragana Mićalović, sa kojom vodi zvaničan deo programa, i onda je krenuo njihov spontani performans, koji je razgalio publiku.

Katarina Radivojević nakon projekcije filma „Nečista krv“ u Nišu. Foto: Vanja Keser/Filmski susreti Niš

– Ti si, Dragana, Leskovčanka, zapevaj nešto a da je u vezi filma – rekao je Radomir, a ona je uzvratila pesmom „Da znaješ mori mome“ („Žal za mladost“).

Publika je horski zapevala pesmu uz gromoglasan aplauz. I stigla je vest da je „crkla mala ali važna sijalica koja će ubrzo biti zamenjena“. Vreme je prolazilo, gledaoci su bili strpljivi, voditeljski par je ponovo izašao na scenu, komunicirao sa publikom, bilo je smeha, posebno kada je Nikolić rekao da sada ta sijalica mora da se ohladi…

Pauza je potrajala skoro 45 minuta. I kada su se svi pomirili sa tim da kvar neće biti otklonjen, na velikom platnu se pojavila slika bez tona. I opet aplauz i smeh. Nakon dva, tri minuta, nastavljeno je prikazivanje filma.

Na kraju, stajaće ovacije!

Na binu su izašli reditelj Milutin Petrović i glumci Aleksandar Stojković, Aleksandar Ristoski, Vaja Dujović, Milica Gojković, Teodora Dragićević, Dejan Bućin, Marko Grabež, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i Dragan Bjelogrlić koji je nagrađen posebno dugim i burnim aplauzom.

Nikola Đuričko, tumač glavne uloge u filmu „Živ čovek“ poslao je video poruku niškoj publici. Foto: Vanja Keser/Filmski susreti Niš

Pošto su bili već sitni sati, nažalost, vrlo malo ljudi je ostalo da gleda film „Živ čovek“, čiji su se akteri Filip Hajduković i Iva Milanović pre projekcije poklonili publici, a Nikola Đuričko je gledaoce pozdravio video porukom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare