Foto: milenakitic.com/Promo

Milena Kitić dobitnica je nagrade "Women of Coast 2020". Ovo priznanje dodeljuje prestižni kalifornijski Coast Magazine a naš proslavljeni mecosopran, koja već dve decenije živi u SAD, jedna je od šest uticajnih žena koje su se profesionalno istakle i poslužile kao uzor i inspiracija u sredini u kojoj žive.

U zvaničnom saopštenju ovog lista koji samo u Južnoj Kaliforniji broji 3, 8 miliona čitalaca, između ostalog, piše: „Vi zadivljujete svojim raskošnim talentom i internacionalnom karijerom koju ste postigli kao operski umetnik ali isto tako i radom na obrazovanju novih generacija operskih pevača, kao i ličnim primerom humanosti i lepote. Sve što radite i ono što ste – predstavlja suštinu onoga što mi u našem magazinu slavimo svojim potpisom i posebnim izdanjem ‘Women of Coast'“.

– Velika mi je čast što je sve ono što radim ostalo zapaženo da bih ušla u krug odabranih žena.“Coast Magazine“ je ovu nagradu inicirao pre tri godine u svetlu #MeToo pokreta – kaže za Nova.rs operska diva Milena Kitić.

Svečani ručak povodom ove nagrade trebalo je da se održi 23. aprila ali je pomeren zbog pandemije Covid 19.

– Poznato je da u SAD postoji najveći broj žrtava i obolelih od koronavirusa, naročito u Njujorku, ali u Kaliforniji je to mnogo blaže. U ovom kraju Amerike život je drugačije organizovan, pogotovo u okrugu Orange, južno od Los Anđelesa, gde ja živim. Kuće su prilično udaljene jedne od drugih, prostor nije limitiran. Meštani su vrlo disciplinovani, ali i otvorenog uma. Prvi smo ovde uveli karantin, obavezu nošenja maski, rukavica, organizovali nastavu online. To je urodilo plodom pa će tako i ovaj svečani ručak moći da se upriliči uskoro – objašnjava Kitićeva i dodaje da će karantin radi predostrožnosti trajati do 15. maja a škole , univerziteti, kao i svi kulturni i sportski događaji su otkazani do kraja sezone.

Ova situacija, kako kaže, vrlo negativno se odražava na sve umetnike, ma gde da žive.
– Moji koncerti sa simfonijskim orkestrom Pacifik Opere, koji su bili na rasporedu u maju i junu, nažalost su otkazani i nadam se da će se biti u kalendaru za narednu godinu. Ali, guverner Kalifornije i gradonačelnik Los Anđelesa predviđaju da će svi javni događaji biti otkazani do momenta dok se ne pronađe vakcina ili lek protiv koronavirusa a to bi onda sve moglo da potraje.

Milena je poslednji koncert održala pre dva meseca u organizaciji fondacije Parnassus Society, koja se zalaže za promociju opere, klasične muzike i mladih talenata u južnoj Kaliforniji. Iako su i njeni nastupi pod znakom pitanja zbog koronavirusa, naredne godine će sigurno nastaviti profesuru na Čepmen univerzitetu kao i svom Operskom studiju – „MK Vocal Studio”.

– Za umetničku sezonu moraćemo da se naoštrimo strpljenjem. Svemu mora doći kraj pa će i koroni – s velikim optimizmom zaključuje naša sagovornica i dodaje da joj je i danas inspiracija njena druga majka, mentorka Biserka Cvejić koju i sada redovno čuje jednom nedeljno.

– Ima 97 godina i puna je života, duha i veselja. Nadam se da smo nešto i u tom pogledu mi učenici nasledili od naše voljene i jedinstvene Profesorke.

Milena Kitić rođena je u Beogradu gde je diplomirala na Faklutetu muzičkih umetnosti a magistrirala je na Univerzitetu umetnosti u Novom Sadu. Profesionalnu karijeru započela je 1989. u beogradskoj Operi u Narodnom pozorištu. Od 1997. do 1999. bila je zvezda pozorišta Aalto u Esenu, u Nemačkoj. gde je proglašena za najboljeg mecosoprana u ulozi Karmen. Uloge i gostovanja po Evropi su se nizali a potom su sledili angažmani u SAD – gde ju je Opera Pacifik 2004. godine proglasila “Divom godine“. Naredne sezone je nastupila u Metropoliten operi u Njujorku u ulozi Karmen koja se smatra njenom “signature role”. Pevala ju je oko 250 puta na scenama širom sveta i po njoj je pamte.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare