Mihaela Stamenković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovo je moja prva nagrada, a pošto je to Statua slobode, želim da kažem da čitav svoj život težimo ka slobodi, i tako treba da nastavimo. Poštujte tuđu slobodu i hvala, rekla je Mihaela Stamenković, koja je na nedavno završenom Filmskom festivalu u Sopotu osvojila Nagradu "Mira Stupica" za najbolju glumicu.

Priznanje joj je pripalo za ulogu Petre u filmu „Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović. Mihaela je, kako je žiri obrazložio, osvojila ovu nagradu za autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava kojim hrabro interpretira lik mlade rediteljke, samohrane majke Petre. Stamenkovićeva je, navodi se, uspela da izvede bravuru, a celom filmu da novu dubinu i kvalitet.

Film je snimljen u crno-beloj tehnici za samo devet dana, u tri grada i dve države.

– Ukratko, Petra pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda, a posebno nakon smrti oca, i polako se oslobađa neki konzervativnih, društvenih normi. Priča je životna, realna, ogoljena. Priželjkivala sam ovako neku ulogu u karijeri. Posebno mi je bilo uzbudljivo i veliki izazov da glumim nekoga koga znam odnosno rediteljku,jer ovo je jednim delom njena biografska priča. Još sam u neverici da sam u tako velikoj konkurenciji dobila ovo priznanje koje nosi ime velike velike Mire Stupice – rekla je Mihaela Stamenković (38) za Nova.rs nakon uručenja nagrade za svoju prvu glavnu ulogu.

Mihaela Stamenković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odluku da studira glumu, kako kaže, donela je pred kraj srednje škole, iako pre toga nije bila član nijednog studija glume. Želja za ovim pozivom odvela ju je iz rodnog Beograda u Kosovsku Mitrovicu gde je primljena u klasu Boška Dimitrijevića. Diplomirala je uz predstavu „Pomorandžina kora“ koja je odigrana u Lazarevcu, gde i danas radi kao članica Puls teatra.

Na filmu i televiziji do sada je dobijala epizodne uloge, kao što su Dana u „Montevideo, Bog te video!“, Lidija u „Urgentnom centru“, Margita u „Šifri Despot“, Svetlana Ceca Ristić u „Sinđelićima“, Katica u „Komšijama“… Pored toga, angažovana je u sinhronizacijama igranih i animiranih serija i filmova.

– Priznajem da sam se nakon studija, kao i svi mladi glumci, nadala da će moja karijera brže da se razvija. Posle sam shvatila da svako ima svoj put, i svojih pet minuta, i možda je bolje što mi se sada, kada sam sazrela i kao glumica, događaju neke prave uloge o kojima sam maštala – priča Mihaela, kojoj će ova nagrada sigurno otvoriti vrata za veće uloge.

Otkriva nam da već postoje neke ponude, ali da je o tome još rano da priča.

– I zbog ugovora, takva su danas pravila. Posebno što je jedna od njih internacionalna.

Mihaela Stamenković, Gordan Kičić i Marko Đorđević sa nagradama u Sopotu. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Oduševljenje njenim uspehom nije krila ni rediteljka Natalija Avramović, koja nam je rekla da je preponosna na Mihaelu.

– Beskrajno sam srećna i radosna. Ovo je prva naša nagrada za naš prvi film! Tvrdim da niko ne bi mogao da napravi ovakvu ulogu, sa takvim rasponom emocija, dinamike i različitosti, dualiteta. Mihaela je jedna izuzetna žena, puna slobode, samosvesna, otvorena, kod nje nema granica u davanju u umetnosti a i u životu, kao i kod mene. Ona je puna snage, darovita kao niko!

Premijera filma „Prolećna pesma“ bila je na Festu. Pre nekoliko dana održana je projekcija u Rimu na ženskom festivalu Cinema d’IDEA. Film će otvoriti 14. avgusta Festival na štiklama u Art bioskopu Kolarac u Beogradu, a u oktobru će biti u Njujorku na ENE International Film Festival. I Natalija i Miihaela se nadaju da će film biti selektovan i za festivale u Vrnjačkoj Banji i Nišu.

A zašto je baš Mihaela Stamenković nagrađena na Sofestu, danas će moći da vidi i publika 28. Festivala evropskog filma Palić jer će „Prolećna pesma“ biti prikazana u selekciji „Paralele i sudari“, a i glavna glumica će biti na licu mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar