Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Svečanom dodelom nagrada završen je sinoć 49. Filmski festival u Sopotu.

Odlukom žirija takmičarskog programa u sastavu scenarista Jovan Marković (predsednik), reditelj Slobodan Skerlić i producent Milan Nikodijević, Gran pri je pripao filmu „Ajvar“ rediteljke Ane Marije Rossi.

Nagrada žirija publike pripala je filmu „Realna priča“, u režiji Gordana Kičića, koji u ovom ostvarenju tumači i glavnu ulogu.

Gordan Kičić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Hvala vam puno, veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio baš ovu nagradu, jer je ona meni najvrednija. Kada pravimo filmove, pravimo ih za sebe sa potrebom da ispričamo neke priče koje nama znače, ali i sa potrebom i intencijom da se to publici dopadne – rekao je Kičić.

Srdan Golubović dobitnik je nagrade za najbolju režiju za film „Otac“. Nina Stojadinović iz produkcijske kuće „Baš Čelik“ pročitala je njegov govor:

– Dolazio sam na vaš festival kao dete. Posebno cenim činjenicu da je festival nastao na ideji i tradiciji antifašizma. Danas je festival izuzetno važan, ne samo za sredinu u kojoj se dešava, već za celokupnu domaću filmsku scenu. Izuzetno sam počastvovan nagradom za režiju na vašem festivalu. Svima čestitam na istrajnosti i želim još puno uspešnih festivala.

Sa zatvaranja Sofesta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nagrada „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mihaeli Stamenković za film „Prolećna pesma“ u režiji Natalije Avramović.

– Ovo je moja prva nagrada, a pošto je to statua slobode, želim da kažem da čitav svoj život težimo ka slobodi, i tako treba da nastavimo. Poštujte tuđu slobodu i hvala! – istakla je Mihaela primajući nagradu.

Mihaela Stamenković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Filip Đurić je dobitnik nagrade „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu, za film „Moj juarnji smeh“ u režiji Marka Đorđevića, koji je primio priznanje i na šaljiv način pročitao govor laureata:

– Ovaj govor bih želeo da posvetim svima onima koji su odlučili da iz nepoznatih razloga baš meni uruče ovu nagradu u ovoj spektakularnoj konkurenciji, koja od sada mojoj malenkosti postaje izuzetno draga.

Marko Đorđević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U ponedeljak, 19. jula, u u oviru programa „Sofest plus“ publika će u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove: „Prolećnu pesmu“ od 16 sati, „Moj jutarnji smeh“ od 18 sati, „Ajvar“ od 20 sati i „Otac“ od 22 sata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar